Stroom onbetaalbaar voor 50.000 gezinnen

Ruim 50.000 Vlaamse gezinnen zijn in 2006 door betalingsproblemen aan de deur gezet door hun elektriciteitsleverancier. Bij de gasleveranciers gaat het om ongeveer 45.000 gezinnen.
Zij werden voor hun energievoorziening doorverwezen naar de intercommunales, die als netbeheerders verplicht zijn gas en elektriciteit te leveren.

Het aantal wanbetalers nam de afgelopen twee jaar sterk toe. In 2004 hadden ongeveer 17.000 gezinnen zware moeilijkheden met het betalen van hun energiefactuur.

Vooral de Antwerpse intercommunales Imea (elektriciteit) en Igao (gas) voelen de stijging van het aantal wanbetalers. Imea trad vorig jaar voor 9.426 gezinnen op als sociale leverancier. Twee jaar geleden lag dat aantal de helft lager. Ook Igao wordt geconfronteerd met bijna een verdubbeling.

Voor sommige gezinnen biedt dat echter geen echte oplossing, want zelfs bij een intercommunale en met een budgetmeter blijven ze schulden maken. Bij Imea gaat het om 1.751 wanbetalers.

De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) nuanceert de stijging. "Voor de liberalisering van de energiemarkt waren er ook al wanbetalers", aldus André Pictoel van de VREG.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in