Financiele aspecten

Strengere regels maken bouwen 20.000 euro duurder

De strengere bouwregels, vooral die inzake energieprestatie, maken het voor de modale Belg tot 20.000 euro duurder om een eigen huis te bouwen. Een particulier bouwproject wordt daardoor steeds minder haalbaar. Dat zegt het woningbouwbedrijf Woningen Blavier, dat in februari en maart een enquête afnam bij 566 kandidaat-bouwers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

 

De voorbije jaren is de regelgeving voor de energieprestatie strenger en complexer geworden, zegt Woningen Blavier, verwijzend naar de strengere individuele isolatiewaarden van bouwwanden en verplichtingen voor ventilatie (de zogenaamde EPB-normen) en voor warmte-isolatie.

"Volgens onze berekeningen heeft dat een impact van 10 tot 20.000 euro op een gemiddeld bouwproject", zegt Louis Amory, afgevaardigd bestuurder van Woningen Blavier. Amory ontkent niet dat de maatregelen besparingen creëren op de energiefactuur op lange termijn, maar "het weegt niet op tegen de impact van de onmiddellijke cash investering".


Fiscale en andere financiële voordelen niet gekend

Uit de enquête blijkt ook dat heel wat ondervraagden de fiscale en andere financiële voordelen voor bouwprojecten nauwelijks kennen. Niet meer dan 30 procent kent de verschillende premies spontaan of heeft er al van gehoord. Woningen Blavier pleit voor sterkere steunmaatregelen bij aanvang van de bouwwerken in plaats van ze te spreiden over de tijd.

Nog enkele cijfers uit de studie: de meeste bouwers verkiezen een open bebouwing en moderne architectuur. Vlaamse bouwers ontwerpen vaker zelf hun woning (12 procent) dan Waalse (9 procent). 40 procent van de ondervraagden gaf aan zijn bouwproject of een deel ervan uitgesteld te hebben door de crisis.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in