Financiele aspecten

Stijging hypothecaire kredieten verrast VCB niet

De bankenfederatie Febelfin heeft bekend gemaakt dat in januari van dit jaar de verstrekte hypothecaire kredieten zowel in aantal als in bedrag hoger lagen dan vorig jaar, ondanks de forse vermindering van de woonbonus. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is niet verrast over deze evolutie. Volgens berekeningen van de VCB wordt het voordeel dat een ontlener verliest door de lagere woonbonus, op dit ogenblik gecompenseerd door de daling van de rente.
 
Alhoewel de woonbonus in 2015 in Vlaanderen bijna is gehalveerd in vergelijking met 2014, ligt de maandelijkse aflossing in 2015 toch nog ongeveer 100 euro lager. Dat is het gevolg van de sterk gedaalde intrestvoet.
 
Als het krediet een looptijd heeft van 25 jaar, doet de lage rente de kredietnemer maar liefst 30.000 euro besparen. Deze besparing compenseert het verlies aan woonbonus. De totale kost van een nieuwe woning ligt daardoor op 25 jaar zelfs iets lager dan voorheen. De VCB raadt dan ook iedereen die over voldoende eigen middelen beschikt, aan om nu de bouwplannen te realiseren en van de historische lage rente gebruik te maken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in