Financiele aspecten

Sterke stijging aanvragen gratis woonverzekering

In 2013 heeft het agentschap Wonen-Vlaanderen 13.643 aanvragen ontvangen voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Dat is een record en bijna een verdubbeling in vergelijking met 2012, meldt De Standaard.
De verzekering gewaarborgd wonen kwam er in 1998 op initiatief van de Vlaamse overheid. Wie aan een aantal voorwaarden voldoet, kan deze verzekering gratis aangaan bij het afsluiten van een lening voor de aankoop, renovatie of bouw van een woning in Vlaanderen. Het doel ervan is om kredietnemers te beschermen tegen de gevolgen van onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Verliest de verzekeringsnemer tijdens de eerste tien jaar van de lening onvrijwillig zijn job, dan komt de verzekeraar voor maximum drie jaar tussen in de aflossing van het woonkrediet. De tegemoetkoming bedraagt maximum 600 euro per maand.

Informatiecampagne

Om de verzekering meer bekendheid te geven, zette het agentschap Wonen-Vlaanderen vorig jaar informatiecampagnes op in samenwerking met het Vlaams Woningfonds, het notariaat, Immotheker, de woonwinkels en de sociale huisvestingsmaatschappijen. "Door deze inspanningen verdubbelde het aantal aanvragen bijna: van 7.075 dossiers in 2012 tot 13.643 in 2013", zegt Sara Verheyen, coördinator van de verzekering gewaarborgd wonen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen.

Onderbenut

Toch blijft het potentieel onderbenut, zegt John Romain van Immotheker, een netwerk van onafhankelijke adviseurs voor hypothecair krediet. "Uit statistieken van de Nationale Bank blijkt dat er eind november 2013 al ruim 175.000 kredieten afgesloten waren. In de veronderstelling dat daarvan 60 procent in Vlaanderen werd afgesloten, kom je uit op 105.000 dossiers. Daarmee vergeleken stellen die 13.643 aanvragen niet veel voor, als je ervan uitgaat dat zo'n 60 tot 70% van de leningovereenkomsten in aanmerking komt."
 

Bron: HLN.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in