Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Stel je raam samen

We zien meer en meer de opkomst van raamprofielen samengesteld uit verschillende materialen. Dat kan een combinatie van pvc en aluminium, hout en aluminium, kurk en hout. De producenten claimen dat ze daarmee het beste van twee werelden verenigen. Maar is dat ook zo?
Samengestelde ramen hebben inderdaad een streepje voor op de klassieke profielen uit één materiaal. Doorgaans is de isolatiewaarde een belangrijke troef. Vaak worden pvc of hout als basis gebruikt en krijgen deze materialen aan de buitenzijde een kleed in aluminium. Aluminium heeft een moderne look, het is duurzaam en onderhoudsvriendelijk en kan in een brede kleurenwaaier worden afgewerkt. Bovendien is de prijs voor de samengestelde ramen vaak een beetje gunstiger dan wanneer je voor volledige aluminium ramen kiest.
Feit is wel dat de samengestelde systemen duurder blijven dan de kunststof ramen. Sommige fabrikanten zitten ook niet te wachten op combi-ramen, omdat de ze de productie vertragen.

Aandachtspunten

Wil je voor samengestelde ramen gaan, waak er dan over dat je kwaliteit kiest. Die herken je onder meer in de manier waarop de verbinding tussen de twee materialen wordt gemaakt. Dat kan via verlijming, schroeven of een kliksysteem. Die verbinding is vooral van belang het verschil in werken tussen de twee materialen op te kunnen vangen. Ze hebben immers een andere uitzettingscoëfficiënt, waardoor ze anders reageren op hoge of lage temperaturen. Het concept moet het uitzetten van de profielen mogelijk maken zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het volledige profielsysteem. Verlijmen is vanuit dat oogpunt niet altijd de beste oplossing.
Ook de manier waarop de hoekverbinding wordt gemaakt is belangrijk. De verstekken mogen nooit open komen te staan door de uitzetting. Een kwalitatief systeem – bijvoorbeeld met pershoeken - maakt dit onmogelijk.

Nuttige adressen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in