Steeds meer Belgen lenen op 25 of 30 jaar

De looptijd van 20 jaar is voor het eerst niet langer de populairste looptijd voor nieuwe woonkredieten. Zes op de tien opgenomen woonkredieten in 2006 zijn aangegaan voor 25 jaar of langer, zo blijkt uit statistieken van adviesketen Immotheker. Het deel van het budget dat naar de lening opgaat is ook gestegen. Gemiddeld betaalt de Belg 767 euro per maand af aan zijn lening in het eerste jaar.

Torenhoge vastgoedprijzen
Omdat de woningprijzen sneller stijgen dan de lonen, wordt het voor almaar meer gezinnen moeilijker om een eigen huis te kopen. De torenhoge vastgoedprijzen dwongen de meeste kredietnemers in 2006 tot hypothecaire leningen die langer duren dan 20 jaar.

Recent fenomeen
De langere looptijden zijn een recent fenomeen. In 2003 leende nog de helft van de bouwers of kopers op 20 jaar. Dat is in drie jaar tijd gehalveerd tot 24 procent. Vandaag zijn woonkredieten op 25 en 30 jaar de norm. Ze hebben elk een marktaandeel van 29 procent. Bijna één op de drie kredietnemers leent dus op 30 jaar.

Groter deel
"Niettegenstaande de langere looptijden moeten gezinnen een almaar groter deel van hun maandbudget vrijmaken om hun lening af te betalen", zegt John Romain, zaakvoerder van Immotheker. De nieuwe kredietnemers moeten gemiddeld 767 euro per maand afbetalen in hun eerste jaar.

Daling verkoop
Steeds meer gezinnen lijken hun vastgoeddroom zelfs op te geven. Ondanks de nog altijd vrij gunstige rente werden er vorig jaar 12 procent minder woningen verkocht dan in 2005. Zo'n forse daling is volgens Immotheker niet meer gezien sinds eind jaren tachtig.

Bronnen: Belga, Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in