Stad Genk laat isolatiewaarde daken fotograferen

Deze winter laat het stadsbestuur van Genk een thermografische luchtfoto maken van alle Genkse daken. Zo'n foto geeft in kleuren de isolatiewaarde van het dak aan. Deze actie is de start van een sensibiliseringsactie van het stadsbestuur rond rationeel energiebeleid.


Op 13 november 2008 gaf het Genkse schepencollege groen licht voor de start van dit uniek project voor Limburg.  Als start van een bewustmakingscampagne wil het stadsbestuur een thermografische opname voor het hele grondgebied. Deze kaart geeft een beeld van de isolatiekwaliteit van de gefotografeerde daken. Daken die op de kaart rood oplichten zijn slecht geïsoleerd, groene en blauwe daken scoren dan weer goed. De foto zal gemaakt worden in de loop van de winter 2008-2009.

Katalysator
De thermografische opnames moeten als katalysator dienen voor alle premies die ons land rijk is. De opnames zijn immers een ijzersterk middel om het verhaal van rationeel energiegebruik rechtstreeks tot bij de Genkse bevolking thuis te brengen. De foto’s zijn in deze de “sleutel” om tot bij elke Genkenaar te komen en het achterliggende REG-verhaal te vertellen.

Wat maakt dit initiatief zo “anders” dan de reeds bestaande maatregelen?
Genk maakt zich sterk met haar project een toegevoegde waarde te kunnen bieden. Er lopen al een aantal campagnes, andere zijn in voorbereiding:

• Federale Overheid: belastingsvoordeel tot 2.650 euro per jaar;
• De Vlaamse Overheid geeft vanaf1 januari 2009 tot 500 euro aan subsidie voor dakisolatie;
• Infrax zet ook in 2009 haar isolatiepremie voort: 2€ of 4€ per m2;
Informatie
• De provincie Limburg lanceert in 2009 een nieuwe infocampagne: dit keer omtrent het belang van (dak)isolatie;

De stad Genk laat d.m.v. de thermografische opname aan elke burger individueel zien wat de situatie bij hem/haar thuis is... en biedt hiermee het antwoord op de vraag of een investering in (dak)isolatie lonend is.
De drijfveer voor dit initiatief is eenvoudig, een rationeel energiebeleid begint bij de basis, een goed geïsoleerde woning verbruikt veel minder energie. Bijkomende investeringen zoals een verwarmingsinstallatie of een zonnesysteem verdienen zich bijgevolg eens zo snel terug.
Dit project is uniek voor Limburg. Er is wel een gelijkaardig initiatief lopende in Antwerpen en in Nijmegen (NL) is een dergelijke foto eerder dit jaar al ter beschikking gesteld.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in