Snelle bouwers betalen minder btw

Wie in 2009 bouwt, zal slechts 6% btw moeten betalen op zijn aannemerskosten. Ook de 6%-voet voor vernieuwbouw zal in 2009 in het hele land van kracht zijn. Dat zijn de meest opvallende maatregelen van het relanceplan waarmee de overheid de economie weer wil aanzwengelen.


Tijdelijk

Eén jaar lang zal Vadertje Staat maar 6% btw in plaats van 21% btw heffen op de eerste schijf van 50 000 euro die wordt uitgegeven voor een nieuwbouwproject. Dit komt neer op een besparing van 7 500 euro op de btw.
Addertje onder het gras is dat het gaat om een tijdelijke maatregel, die alleen geldig is in 2009. Volgens vice-premier Didier Reynders zullen ook bouwwerken die in 2008 gestart zijn in aanmerking komen, indien in 2009 nog een schijf betaald dient te worden.


Concrete invulling

Over de concrete invulling van de maatregel is nog niet veel bekend. Dominique Dehaene, woordvoerder van Yves Leterme: “Het dossier moet eerst onderzocht worden door de administratie van Financiën. Pas daarna zullen we meer duidelijkheid kunnen scheppen, bijvoorbeeld over de manier waarop die eerste schijf bepaald wordt. Ook moeten we nog uitklaren welke bouwwerken precies in aanmerking komen voor dit gunsttarief.


6% op vernieuwbouw

De federale regering stelde ook nog twee andere maatregelen voor. Ook vernieuwbouw – een nieuwe woning bouwen na de afbraak van een bestaande woning – wordt in heel het land mogelijk aan 6% btw, en dat voor het volledige bouwbedrag. Aanvankelijk was deze maatregel enkel van toepassing in 32 centrumsteden. Ook hier is afgesproken dat deze verlaagde btw-voet alleen in 2009 toegepast zal worden.
Het zelfde geldt voor de laatste maatregel, die openbare besturen zoals gemeenten en OCMW’s ten goede zal komen. Indien zij sociale woningen bouwen, kunnen zedit voortaan doen aan 6% btw. Deze besturen genoten nu al van een voordeeltarief van 12%.


300 miljoen

In totaal heeft de regering 300 miljoen euro opzij gelegd voor deze drie maatregelen. Van op de oppositiebanken wordt gevreesd dat Europa de maatregel mogelijk zal afwijzen. Volgens de regering is er geen reden tot bezorgdheid, en zou Europa tijdelijke aanmoedigingsmaatregelen voor de bouwsector zelfs aanmoedigen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in