Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Slotenmakers creëren eigen kwaliteitslabel

De slotenmakers creëren een eigen kwaliteitslabel, S3. 'Als inbrekers binnen de drie minuten een door ons geïnstalleerd slot forceren, betalen wij de schade terug', zegt Johan Van De Walle van de Vlaamse Slotenmakers Unie.


S3 staat voor 3 minuten. 'Uit onderzoek blijkt dat wanneer een dief er niet in slaagt om binnen de drie minuten in een huis binnen te breken, hij in de meeste gevallen zijn poging opgeeft', zegt Johan Van De Walle, secretaris van de Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU) en oprichter van het label. 'Dat vormde de inspiratie voor ons label. Uiteraard kan je in de praktijk moeilijk aantonen binnen welke tijd een inbreker is binnen geraakt. Maar als het onderzoek achteraf aantoont dat de fout bij de slotenmaker ligt, betaalt zijn verzekering een schadevergoeding aan het slachtoffer.'

Iedereen kan zich slotenmaker noemen, het is geen beschermd beroep zoals arts, advocaat of architect. 'Nu krijgen consumenten een betere bescherming tegen inbraak', zegt Johan Van De Walle.

Zelf heeft Johan Van De Walle meer dan twintig jaar ervaring in de verzekeringssector en daar merkt hij dat bij inbraakzaken de huizen van de gedupeerden vaak heel slecht beveiligd zijn. 'Nochtans zijn de slachtoffers er echt van overtuigd dat ze goede sloten geïnstalleerd hadden.'

Daarom bestaan er strikte regels voor de slotenmakers die aanspraak willen maken op het label: 'Wie erkend wil worden, moet een diploma van slotenmaker hebben, of bewijzen dat hij voldoende ervaring heeft in het vak. Daarnaast moet hij 80 procent van zijn omzet halen uit die activiteit. Dat sluit de cowboys uit die naast sloten installeren nog allerlei andere klusjes uitvoeren. Zij kunnen niet dezelfde knowhow hebben. Bovendien moeten ze een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen. Zo ben je zeker dat je niet bij een slotenmaker langsgaat die al veroordeeld is voor diefstallen. Elke aangesloten slotenmaker moet ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben voor het geval hij toch een professionele fout maakt', zegt Van De Walle nog.

In ons land zijn zo'n 200 à 250 slotenmakers actief. Daarnaast zijn er nog tal van winkels, zoals doe-het-zelfzaken, die sloten verkopen. Op dit moment hebben al 23 slotenmakers een S3-label, en 20 dossiers zitten in de pijplijn. Het label is sinds begin dit jaar officieel erkend.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in