Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Slimme vensters verlagen energiefactuur met 20%

Een consortium van drie fabrikanten en verdelers van vensters en verluchtingssystemen heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor energiezuinige vensters. De vensters zijn bedoeld voor renovatieprojecten, waar ze warmte recupereren.
In de winter vormen vensters en verluchtingssystemen een belangrijke bron van warmteverlies, vooral in oudere gebouwen, en deze nieuwe vensters zijn hiervoor de oplossing. De ‘slimme’ Climawin-vensters hebben ook een automatische koelfunctie voor warme klimaten, waardoor de behoefte aan dure airconditioning wordt verminderd.

Hoe werkt het?

“Vensters zijn een enorme bron van warmteverlies in een gebouw. Onze innovatie is in de praktijk een passief warmteterugwinnings- en verluchtingssysteem. Uit testresultaten blijkt dat een standaardgebouw dat wordt uitgerust met alleen CLIMAWIN vensters, zijn energieprestaties met 18-24% zou verbeteren”, aldus Brian O’Brien, projectvertegenwoordiger en lid van Solearth Ecological Architecture.
Een niet te verwaarlozen korting want volgens een onderzoek dat in 2013 door Petercam werd uitgevoerd, steeg de totale jaarlijkse energiefactuur voor het gemiddelde Belgische gezin van 2.270 euro in 2000 tot 3.695 euro in 2012.
Brian O’Brien vervolgt: “Climawin is ontwikkeld om het comfort te verhogen dankzij het voorverwarmen van via de noordelijke, oostelijke en westelijke gevels aangevoerde lucht in een gematigd of koud klimaat, en het gebruik van zonne-energie op zuidwaarts gerichte gevels om energie te besparen. Het venster is voorzien van een automatische koelfunctie voor warmere Europese klimaatzones. Deze voorziening laat het daglicht binnen, maar vermindert de daaraan verbonden ongewenste zonnewarmte. Door optimalisering van de thermische isolatie, door terugwinning van zonne-energie en beheersing van het daglicht zou het venster de energie-efficiëntie en het warmtecomfort aanzienlijk moeten verbeteren in zowel woon- als handelsgebouwen die momenteel niet zijn voorzien van efficiënte verluchtingssystemen.”

Europees project

Het venster werd ontwikkeld door zeven EU-partners uit de vier lidstaten Denemarken, Duitsland, Portugal en Ierland, binnen een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma dat Climawin werd genoemd. Het venster met groot prestatievermogen werkt als een natuurlijk verluchtingssysteem met warmteterugwinning op zonnecellen en met een automatische regeling. Dit venster heeft tal van kenmerken die het een duidelijk voordeel geven op de bestaande technologieën. Het omvat onder meer ingebouwde regelbare luchtinlaatopeningen, luchtfilters, ingebouwde elektronica en draadloze verbindingen tussen de sensoren in het vertrek en de vensters (dus retrofit bedrading kan gedaan worden zonder bedrading). Tevens is er een voorverwarmings- en automatische koelfunctie voor verschillende klimaten en een doorstroom/omloopmodus voor extreme omstandigheden.
  
Het heeft 3 jaar geduurd om de Climawin-technologie te ontwikkelen; deze zal nu gecommercialiseerd worden door de 3 projectpartners. De Climawin-vensters zullen tegen eind 2014 beschikbaar zijn in alle Europese lidstaten. Fabrikanten zullen tevens tegen betaling van royalties bij het consortium een licentie kunnen aanschaffen om de Climawin-technologie in hun eigen producten te integreren. Buiten Europa liggen grote afzetmarkten in het verschiet in de VS, Canada en Rusland.

Bron: Europese Commissie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in