Financiele aspecten

Sector zonnepanelen in zak en as

De sector van de zonnepanelen zit door het verdwijnen van de fiscale aftrek voor investeringen in zonnepanelen in grote moeilijkheden. De sector vreest dat de activiteit de komende maanden zal stilvallen, en dat banen zullen verdwijnen.


Het wegvallen van het fiscaal voordeel volgend jaar is een zware klap voor de ruim 1.000 Vlaamse installateurs van zonnepanelen, zegt Alex Polfliet, voorzitter van sectorfederatie PV-Vlaanderen. Dat wegvallen zal bovendien niet worden gecompenseerd door de Vlaamse regering. "Het wegvallen van het fiscaal voordeel betekent dat de terugverdientijd voor zonnepanelen van 6 à 7 jaar stijgt naar tien jaar".


Groot voorschot

De beslissing zorgt voor heel wat verwarring, aldus Polfliet. "Er is heel veel ongerustheid. We krijgen massaal telefoontjes van mensen die hebben besteld". Gevolg is dat er de komende weken nog snel regelingen moeten worden getroffen voor het einde van het jaar. Mensen die hebben besteld, zullen onder druk komen om nog vlug een groot voorschot te betalen.


Heroriëntering

De vrees is dat nadien de activiteit een aantal maanden zal stilvallen, luidt het bij PV-Vlaanderen. Zeker is alvast dat er jobs zullen verdwijnen, bevestigt voorzitter Polfliet. De sector is goed voor 6.000 directe jobs. Doodbloeden zal de zonnepanelen-sector niet, zegt men bij PV-Vlaanderen. Er zal wellicht een deel heroriëntering komen, onder meer richting onderhoud van pv-panelen.


Bron: Het Laatste Nieuws


Meer info:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in