Financiele aspecten

Schuldsaldoverzekering wordt duurder voor vrouwen

Verzekeringsmaatschappijen mogen vanaf 21 december niet meer discrimineren op basis van geslacht. De Europese richtlijn over de gelijkheid tussen man en vrouw was in België al omgezet voor onder meer auto- en hospitalisatieverzekeringen, maar voor levensverzekeringen was dat nog niet het geval. De sector verwacht een prijsstijging voor vrouwen, maar voor paren zou die gecompenseerd worden door een daling van de premie voor de man.
Wauthier Robyns, de woordvoerder van de sectorfederatie Assuralia, verwacht dat vrouwen vanaf 21 december evenveel zullen moeten betalen voor schuldsaldoverzekeringen als mannen. 'Een goede zaak voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar een minder goede zaak voor de portemonnee van de vrouwen', vat Robyns de toepassing van de maatregel samen.

Schuldsaldoverzekering

'Als de verzekeraars geen andere betekenisvolle criteria gaan gebruiken, ziet het ernaar uit dat vrouwen meer zullen betalen voor een schuldsaldoverzekering.' Verzekeraars baseren zich nu nog op gezondheidsvariabelen, leeftijd en geslacht om de premie van de schuldsaldoverzekering te bepalen. Omdat vrouwen doorgaans langer leven dan mannen, is de kans groter dat zij hun lening wel kunnen afbetalen. Daarom zijn premies voor vrouwen doorgaans lager.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop deed al een rondvraag bij verschillende verzekeraars. 'Voorlopig blijkt dat de gevolgen voor paren veeleer positief zullen zijn', zegt Yves Evenepoel van Test-Aankoop. 'Voor vrouwen zal de premie weliswaar iets hoger liggen, maar omdat de man minder zal betalen, zal de premie voor paren dalen. Die daling is bescheiden voor de goedkoopste premies, maar voor de duurdere gaat het om een daling met 15 à 20 procent.' Volgens Evenepoel zijn die dalende premies echter niet enkel te danken aan de uniseksmaatregel.

Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in