Financiele aspecten

'Schaf woonbonus af, ook voor bestaande leningen'

De zogenoemde woonbonus, die het mogelijk maakt om hypothecaire leningen in te vullen op de belastingaangifte, is te duur en discrimineert huurders. Daarom moet het huidige systeem worden afgeschaft, ook voor bestaande leningen. Dat is het advies van de Vlaamse Woonraad.
De Woonraad moet de Vlaamse regering adviseren bij het overhevelen van het woonbeleid van het federale naar het gewestelijke niveau. Volgens de VRT heeft die Woonraad berekend dat de kosten voor de woonbonus tegen 2014 zullen verdubbelen, tot 2,9 miljard euro. Onbetaalbaar voor Vlaanderen, aldus de Woonraad.

Iedereen evenveel

Bovendien krijgt iedereen, ongeacht het inkomen, evenveel (gemiddeld 1 300 euro per jaar) maar kunnen huurders niet op steun rekenen. Tot slot drijft de woonbonus de prijzen van woningen alsmaar op.

Daarom moet het systeem worden herzien, ook voor bestaande leningen, zo luidt het advies van de Woonraad.

Woonraad

Concreet zouden reeds afgesloten contracten in een periode van 10 tot 15 jaar vanaf volgend jaar moeten worden afgebouwd. Contracten die de voorbije 2 jaar werden afgesloten, mogen volgens de Woonraad nog maximum 3 jaar van het maximale tarief profiteren.

Het is de Vlaamse overheid, die eerder beloofde de woonbonus te behouden, die de knoop moeten doorhakken.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in