Aanbevolen partners

SoSimply logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Nordex
Kömmerling
logo FAKRO
Velux logo
Winsol
Ramen en deuren

Samengestelde ramen: Het beste van twee werelden

Hout, pvc en aluminium zijn vandaag de meest frequent gebruikte materialen voor de productie van ramen en deuren. Maar het streven naar betere – vooral isolerende – eigenschappen voor het buitenschrijnwerk leidt tot allerhande samengestelde ramen. De gekende materialen worden er met elkaar of andere materialen gecombineerd om hun prestaties te verbeteren.
Door het beste van twee of meer materialen samen te brengen, krijgen de raamprofielen een betere thermische isolatie en verbetert de stabiliteit van het profiel. Dat maakt dat het zwaardere glasbladen kan dragen en dat is niet onbelangrijk gezien de vraag naar grote en goed isolerende raampartijen. Een drievoudige beglazing in een groot raamvlak weegt al snel enkele honderden kilo’s.

Hout-kurk

Het eerste samengestelde raamtype was de combinatie van kurk en hout. De lagere lambdawaarde van kurk zorgt voor gunstige thermische prestaties. Samen met het feit dat het om twee natuurlijke materialen gaat, maakte dit het type samengesteld raamprofiel populair voor de eerste passiefhuizen. Op technisch vlak vraagt het maken van dit profiel enkele aandachtspunten. Zo zijn er beperkingen voor de dikte en de ligging van de verschillende lagen onderling. In het ene profiel zie je centraal een dikkere kurklaag, in het andere twee dunnere kurklagen door hout van elkaar gescheiden. Een goede hechting van beide materialen is belangrijk om een stabiel raamprofiel te krijgen. Het beslag bevestig je bij voorkeur niet in het isolerende materiaal.
 

Voordelen

  • Hogere isolatiewaarde
  • Beter bestand tegen krimpen en uitzetten
  • Hogere stabiliteit waardoor ze een groter gewicht kunnen dragen

Nadelen

  • Vraagt om regelmatig onderhoud
  • Onbehandeld hout verkleurt

Hout-aluminium

De combinatie van deze materialen levert vooral voordelen op esthetisch en onderhoudsvlak. Het aluminium kleed bevindt zich aan de buitenzijde, waardoor het hout beter beschermd is en het profiel ook eenvoudiger te onderhouden is. Het aluminium kan in een ruime waaier aan kleuren worden afgewerkt.

Voordelen

  • Het hout wordt beschermd door het aluminium
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Het beslag kan in het aluminium bevestigd worden

Nadelen

  • Maatwerk is moeilijker

Hout-kurk-aluminium

Deze combinatie biedt de overtreffende trap van de twee voorgaande profielsoorten: een goede isolatie aangevuld met onderhoudsgemak en ruimere esthetische mogelijkheden.

PVC-aluminium

Tot slot is het nog mogelijk om pvc en aluminium met elkaar te combineren. Het pvc-profiel aan de binnenzijde zorgt voor de stabiliteit, het aluminium laagje aan de buitenzijde zorgt voor een strakke afwerking die past in een eigentijdse architectuur.
Auteur: TiM Vanhove – maart 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in