Financiele aspecten

Rush op ’groene’ facturen bij aannemers

De stopzetting van de belastingaftrek voor energiebesparende maatregelen die de regering heeft aangekondigd voor 1 januari 2012, leidt tot een stormloop bij de aannemers om werken vervroegd uit te voeren. Zeker nu de banken hun klanten laten weten dat facturen die met een ’groene lening’ moeten betaald worden, nog deze week voor goedkeuring moeten doorgestuurd worden.


Mensen die voor verbouwingen of investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen een goedkope ’groene lening’ hebben afgesloten, dienen vooraleer het geld door de bank wordt vrijgemaakt, de facturen voor te leggen aan hun financiële instelling. Die moet de facturen inboeken en zal pas daarna het geld beschikbaar maken.

Door de nakende kerstvakantie hebben de banken hun agentschappen laten weten dat alle facturen die nog voor het einde van dit jaar moeten betaald worden, deze week voor goedkeuring op de hoofdzetel moeten aangeboden worden.


9 december deadline

"Als we alles tijdig willen verwerken, is vrijdag 9 december de deadline", bevestigt Hilde Junius, woordvoerder van BNP Paribas Fortis. "Anders bestaat het risico dat de betaling niet meer voor het jaareinde zal kunnen uitgevoerd worden en dus de fiscale voordelen dreigen te vervallen."

Aannemers die ramen met dubbele beglazing, isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende werken uitvoeren, worden overstelpt met aanvragen. "Niet alleen om deze werken in ijltempo uit te voeren, maar vooral ook om de facturen voor deze opdrachten tijdig op te maken", zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.


Attesten

"Er moeten ook nog allerlei attesten worden ingevuld, wat de chaos alleen maar groter maakt. Onze mailbox puilt uit en de telefoon staat roodgloeiend met aannemers die vragen hoe de vork juist aan de steel zit. Het probleem is dat de politici die de aankondigingen hebben gedaan, momenteel met andere zaken bezig zijn, en er dus grote onduidelijkheid blijft bestaan over wat er na 1 januari 2012 wel of niet mogelijk is. Pas als de ’memorie van toelichting’ en de ontwerpteksten klaar zijn, zal blijken of er ruimte is voor interpretatie. Maar het is logisch dat klanten dat risico niet willen afwachten en daarom hun aannemers en banken tot spoed aanmanen."


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in