Isoleren

Revolutionaire uitvinding maakt vuur kansloos

Aanbevolen partners

logo SoSimply
Recticel
Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV

Het bedrijf IsoFlame in Stadskanaal (in de Noord-Nederlandse provincie Groningen) is gestart met de productie van een gelijknamige substantie die het mogelijk maakt objecten en personen te beschermen tegen vuur.


Kleding, papier, hout, auto's, vliegtuigen en zelfs bomen kunnen met IsoFlame op een eenvoudige manier worden beschermd tegen vlammen. IsoFlame vertraagt de brand niet alleen, maar stopt ook de vlammen. Waar het middel wordt toegepast, kan het materiaal niet branden en daardoor geen warmte doorgeven. De laag isoleert het vuur zo van het te beschermen materiaal. "Als je een handdoek behandelt met IsoFlame en een vuurbrander er tegenaan houdt, kun je je hand achter de handdoek houden zonder ook maar iets te voelen", geeft Holwerda als voorbeeld. "De hittestraling wordt volledig gestopt."

 

Werkt op elk materiaal

Het bedrijf heeft inmiddels octrooi en wereldwijd licenties op de uitvinding aangevraagd, hoewel de vinding nog pril is, aldus de zegsman. "Voor elk materiaal moeten we nu gaan uitzoeken welke verhouding van stoffen het beste werkt. Maar in wezen is IsoFlame op elk materiaal toepasbaar."
Het bedrijf is gestart met de productie in een leegstaande fabriekshal op het Philips-terrein in Stadskanaal. Holwerda was zelf werknemer van Philips en ontwierp IsoFlame de afgelopen jaren met een groep andere ex-werknemers van het elektronicaconcern. In eerste instantie kan het bedrijf duizend liter per week produceren, maar de bedoeling is deze capaciteit zeer snel uit te breiden. De verwachting is dat het bedrijf in korte tijd kan groeien met vijftien tot twintig werknemers.

Natuurlijk product

IsoFlame is een natuurlijk product. Voorlopig is de uitvinding slechts in vloeibare vorm te krijgen, maar het is de bedoeling ook een vaste variant te ontwikkelen, ook om het transport te vergemakkelijken. De prijs ligt voorlopig op 15 euro per liter. "Het zou in huizen toepasbaar zijn als verf", aldus Holwerda. "Je kan je hele huis voorzien van een laag IsoFlame om het nagenoeg brandveilig te maken.".

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in