Financiele aspecten

Renoveer nog snel aan 6 % btw

Verbouwen tegen het verlaagd tarief van 6 procent kan nog. Maar niet lang meer. De maatregel loopt af op 31 december 2010, tenzij er een nieuw koninklijk besluit komt. De vraag is of onze toekomstige regering hier wel het nodige budget voor zal hebben. Hoe kun je toch nog profiteren van die 6% btw?


Door de aanhoudende onzekerheid rond de regeringsvorming schuiven de verschillende socio-economische spelers hun dossier naar voren. Met het nodige lobbywerk. Deze keer wordt het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen aan gebouwen van 5 jaar opnieuw in de aandacht gebracht. Voor woningen ouder dan 15 jaar is de btw-verlaging permanent, voor die tussen 5 en 15 jaar oud tijdelijk. Na drie verlengingen loopt de maatregel af op 31 december 2010. Met een nieuw koninklijk besluit kan er nog een verlening komen, maar grote vraag is of de toekomstige regering daar wel het nodige budget voor zal hebben.

 

Wacht niet te lang

Plan je werken aan je woning van minstens 5 jaar, dan kun je beter niet langer talmen en nu al de renovatiewerken uitvoeren. Zo loop je niet het risico om toch 21 procent btw te betalen als de maatregel niet wordt verlengd. Om te bepalen of je woning minstens 5 jaar oud is, wordt gekeken naar de datum waarop het pand voor de eerste maal bewoond werd.

 

Renovatie

De cruciale vraag is: wat is een renovatie en wat niet? Is een woning die je koopt voor 100.000 euro en waar je voor 300.000 euro aan werken doet, nog een verbouwing? De kostprijs van de werken is niet van belang. De belangrijkste voorwaarde is dat de verbouwing beperkt blijft. De oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft, moet groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na uitvoering van de werken. Bovendien moeten de oude dragende muren voor de meerderheid behouden blijven en mag de structuur van het bestaande gebouw niet te veel wijzigen. “Lange tijd bestond er discussie over lofts”, zegt expert Danny Stas. “Voor een loft wordt bijvoorbeeld een opslagplaats gerenoveerd tot woongelegenheid. Maar de minister heeft expliciet gezegd dat lofts van het lagere btw-tarief kunnen genieten.”

 

Privé

De btw-verlaging blijft beperkt tot werken in privéwoningen. Dat kan jouw gezinswoning zijn, maar ook je tweede verblijf. Maar wat als je je woning deels privé en deels voor je beroep gebruikt? De mate waarin je jouw woning voor je beroep gebruikt, is bepalend. Voer je werken uit aan het geheel van het gebouw en is het privégebruik overheersend, dan geldt het btw-tarief van 6 procent. Is dat niet het geval, dan betaal je 21 procent btw op de werken in het beroepsgedeelte en 6 procent voor die in het privégedeelte. De werken moeten gefactureerd worden aan de eindverbruiker. Dat zijn niet alleen eigenaars (natuurlijke personen of vennootschappen), maar ook huurders. Laat je bijvoorbeeld de woning die je huurt schilderen en behangen, dan moet je maar 6 procent betalen.

 

Welke werken tegen 6% btw?

• De plaatsing en het onderhoud van centrale verwarming en airconditioning, inclusief alle toestellen.
• De levering en plaatsing van kachels, radiatoren of individuele convectors op hout, kolen, olie, gas of op elektriciteit kan tegen 6 procent voor zover ze verbonden zijn met de schoorsteenpijp en/of aangesloten zijn op leidingenvoor de aanvoer van energie. Een elektrische convector die u gewoon in het stopcontact steekt, voldoet niet aan die voorwaarde.
• De plaatsing van sanitaire voorziening (wc’s, bad, lavabo, douche), aangesloten op de waterleiding of de riolering. Dat slaat ook op vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.
• Het aanbrengen van nieuwe elektriciteit (leidingen, stopcontacten). Voor verlichtingsconstructies en bijhorende lampen geldt een btw-tarief van 21 procent, behalve wanneer die constructies volledig ingewerkt zijn in het plafond.
• De installatie van een elektrische bel, vaste brandalarmtoestellen en vaste alarmtoestellen tegen diefstal en huistelefoon.
• Het plaatsen van luiken, rolluiken en rolgordijnen aan de buitenkant van het gebouw.
• Wand- of vloerbekleding die wordt vastgehecht of ter plaatse op maat wordt gesneden.
• De plaatsing van een nieuwe schouw of open haard.
• De installatie van een keuken met opbergkasten, gootsteen, afzuigkap,… Voor inbouwtoestellen (zoals de oven, microgolfoven, koelkast, kookplaat, fornuis en vaatwas) geldt steeds het btw-tarief van 21 procent, ingebouwd of niet.
• Binnen- en buitenschilderwerken en behangen.
• Het vernieuwen van de voorgevel, zoals bepleisteren, nieuwe baksteen voor plaatsen, mos verwijderen, hervoegen, verwijderen van aanslag door zandstralen.
• Het bouwen van een veranda.
• Een garage die deel uitmaakt van de woning.
• Het vegen van schoorstenen, het ontstoppen van riolen en leidingen.

 

Auteur: Petra De Rouck – Bron: netto.be, 10 augustus 2010

 

Lees meer over renoveren in onze rubriek Renovatie op Habitos.be
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in