Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Renovatiespecialist: Praktijkvoorbeeld van isolatie bestaande vloeren en muren

-

Onze renovatiespecialist, architect Geert Houtmeyers, gaat in deze tekst dieper in op de isolatie van bestaande muren en vloeren. Hij gebruikt de renovatie van zijn eigen woning in Lummen als voorbeeld uit de praktijk.
Het onderwerp waarover ik het in dit artikel heb, betreft de renovatie van het laatste deel van mijn eigen woning in Lummen. Aan het bestaande woongedeelte is er ooit bijgebouwd. Die bijgebouwen heb ik bouwfysisch in orde gebracht, om zo te voldoen aan de huidige isolatienormen. Een belangrijk werk was het isoleren van de bestaande vloeren en gevels. Hier ga ik er dieper op in.
 

Isolatie van bestaande vloeren

De bestaande vloer bestond uit een oude tegelvloer op volle grond. Tijdens een vorige fase van de renovatie heb ik al een vloeropbouw aangebracht die ± 15 cm hoger (dikker) is dan de bestaande vloer. Op die manier kan ik nu die opbouwhoogte benutten voor het aanbrengen van een nieuwe vloeropbouw.
  

Nieuwe vloeropbouw:

  • Op de bestaande vloer breng ik eerst een PVC-folie aan, als bescherming van de nieuwe vloeropbouw tegen opstijgend vocht
  • Vervolgens bedek ik de folie met een isolatiepakket van harde isolatieplaten met een totale dikte van 7 cm. Voor een optimaal resultaat gebruik ik 2 isolatieplaten van 4 en 3 cm dik die ik geschrankt op mekaar plaats. Hierdoor kun je de naden tussen de platen beter afdichten, waardoor je een beter presterende en homogene isolatie krijgt
  • Na de plaatsing van deze isolatieplaten breng ik de kringen van de vloerverwarming aan. De leidingen zijn ook aangebracht op een pvc folie en nadien vastgeplugd met pvc klemmen in de isolatieplaten
  • Als laatste is hierop de chape of deklaag aangebracht met de uiteindelijke vloerafwerking.

Isoleren langs de buitenzijde

Bij het isoleren van de bestaande muren langs de buitenzijde zijn de isolatieplaten in 2 platen van 5 cm geschrankt aangebracht op de bestaande gevel met behulp van pluggen. De naden zijn nadien afgeplakt met aluminiumtape. Zo krijg ik ook hier een homogeen isolatiepakket.
 

Isoleren langs de binnenzijde

Bij isoleren van de bestaande muren aan de binnenzijde werk ik met samengesteld materiaal, opgebouwd uit een isolatieplaat met daarop een aluminium folie en een gipskartonplaat. Deze platen vormen meteen de afgewerkte binnenwand.
 

Belangrijk dampscherm

Belangrijk aandachtspunt bij deze methode is de aanwezigheid van een dampscherm aan de binnenzijde van de isolatie. Omdat er potentieel gevaar bestaat op inwendige condensatie tussen de nieuwe isolatieplaat en de bestaande muren moet je altijd een dampscherm plaatsen in de opbouw van de nieuwe geïsoleerde binnenwand.
 

Isoleren langs binnen of buiten?

De keuze om te isoleren langs de binnenkant of de buitenzijde van een muur is van verschillende factoren afhankelijk.
 
In eerste instantie kijk je naar de functionele en esthetische factoren
 
Anderzijds moet je ook kijken naar de bouwfysische factoren van de bestaande muren die je wilt isoleren. Bij het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde is dit minder belangrijk. Bij het isoleren van de muren langs de binnenzijde zijn de bouwfysische factoren van de muren heel belangrijk. Want het is niet altijd mogelijk om te isoleren langs de binnenzijde van een bestaande muur. Om te vermijden dat er na de isolatie problemen zouden ontstaan – bijvoorbeeld condensatie van vocht - is een grondige bouwfysische analyse van de bestaande muur noodzakelijk.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers, zaakvoerder Houtmeyers architecten - mei 2013

 

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist >> 

 
 
 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in