Financiele aspecten

Renovatiepremies zitten in de lift

De Vlaamse aanpassings- en verbeteringspremies voor bescheiden woningen en bescheiden inkomens kennen een stijgend succes. Vorig jaar werden er een kwart meer aangevraagd en ook uitbetaald dan het jaar voordien. Het gaat om premies voor mensen met een beperkt inkomen en een kleine woning (KI tot 1 200 euro).


Ze dienen ter ondersteuning voor wie algemene verbeteringswerken wil aanbrengen aan zijn woning, bijvoorbeeld om ze toegankelijker te maken voor 65-plussers, maar blijken ook steeds meer gebruikt te worden voor energiebesparende investeringen: nieuwe verwarmingsketels, dakisolatie, vernieuwing van ramen en deuren.


19 000 premies aangevraagd

Vorig jaar werden 19 000 van deze premies aangevraagd, terwijl het er in 2010 niet eens 15 000 waren. De gemiddelde premie bedroeg 1.000 euro. Dat vernam Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) van Vlaamse minster van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

De renovatiepremie is nog succesvoller. Daarvan werden er vorig jaar 23.000 uitbetaald (tegen 19 000 voordien) voor een totaalbedrag van 128 miljoen euro. De inkomens- en woningcriteria zijn ruimer dan die voor de andere premies. Het gemiddeld inkomen van de premieontvangers bedraagt 32 000 euro. De gemiddelde premie-uitbetaling daalde van 6 000 naar 5 000 euro, maar door het stijgend succes bleven de totale uitgaven min of meer stabiel.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in