Financiele aspecten

Renovatiepremies te laat uitbetaald

De renovatiepremie is zo'n groot succes dat de dienst Wonen-Vlaanderen kampt met achterstand in de uitbetaling ervan. Minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (Open VLD) zegt dat vier extra aanwervingen het probleem kunnen oplossen.


Sinds maart 2007 kan al wie zijn woning verbouwt een renovatiepremie aanvragen. De woning moet minstens 25 jaar oud zijn en de aanvrager mag niet meer dan 35.000 euro verdienen per jaar (als alleenstaande) of 50.000 euro (samenwonenden). De Vlaamse overheid betaalt dan 30 procent van de werken terug.

Kwart is te laat
CD&V-parlementslid Joke Schauvliege vroeg bij Keulen cijfers op en die bevestigen dat de verwerking van de aanvragen inderdaad achterstand heeft opgelopen. Tussen 1 juli en 31 oktober 2007 werden 5.324 dossiers voor een renovatiepremie ingediend. Daarvan werden er 1.252 - of bijna één op vier - niet binnen de wettelijke termijn van drie maanden afgewerkt, erkent Keulen. Ook de verwerking van de Verbeterings- en Aanpassingspremie (VAP) loopt vertraging op.

Groot succes
Keulen noemt als eerste oorzaak het grote succes van de renovatiepremie. "Oorspronkelijk werd het aantal aanvragen geschat op 12.000 dossiers op jaarbasis. In 2007 zijn er echter 16.170 aanvragen binnengekomen op negen maanden tijd. Hierdoor werd de dienst Wonen-Vlaanderen de eerste maanden overstelpt met aanvragen, waardoor er met een serieuze achterstand begonnen moest worden."

Personeelsproblemen
Behalve het onverwacht grote aantal aanvragen zorgden ook personeelsproblemen voor vertraging. Intussen wordt de achterstand van de eerste maanden afgebouwd, maar omdat de aanvragen blijven binnenstromen gebeurt dat pas geleidelijk. Het kabinet-Keulen zegt dat binnenkort vier extra aanwervingen die inhaaloperatie kunnen bespoedigen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in