Financiele aspecten

Regering stuurt omstreden btw-regeling naar Europa

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen gaat Europa om advies vragen over de uitvoering van de omstreden btw-regeling op nieuwbouwwoningen. De bepaling wordt uit de programmawet gehaald en Vlaanderen roept geen belangenconflict in.


De invoering van een btw-tarief van 21 procent op bouwgronden die samen met een nieuwbouw worden verkocht zou de registratierechten (10% in Vlaanderen), een bevoegdheid van de deelstaten, vervangen en de federale staat 40 miljoen euro opleveren. De Vlaamse regering verzette zich tegen deze maatregelen.
Met de vraag aan Europa verdwijnt de regeling voor enkele maanden in de koelkast. Bedoeling is dat Europa advies geeft over een aantal voorstellen die België half mei overmaakt.

Geen verandering nodig
Volgens premier Leterme engageren alle regeringen zich om het advies van de Europese Commissie uit te voeren. Vlaams minister-president Peeters gaat ervan uit dat Europa aanvaardt dat aan de huidige regeling niets veranderd hoeft te worden. Minister van Financiën Reynders ziet geen probleem voor de begroting omdat de belastingontvangsten meevallen.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in