Financiele aspecten

Recordaantal renovatiekredieten

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar werden 56.648 leningen afgesloten voor renovaties. Dat is het hoogste aantal ooit en ruim de helft meer dan in dezelfde periode in 2010. Vooral de schrik dat allerlei steunmaatregelen weldra geschrapt of afgezwakt zullen worden, doet de Belgen nu massaal hypothecaire kredieten afsluiten.


Zo wordt de subsidiëring voor zonnepanelen geleidelijk afgebouwd en willen veel gezinnen nu nog vlug van die steunmaatregelen profiteren. Bovendien is nog lang niet zeker of de steun voor groene leningen behouden blijft. Dat is nochtans een populaire maatregel, want in de eerste vijf maanden van dit jaar werden er al 20.000 verstrekt. Ten slotte werd beslist de lagere btw -6procent in plaats van 21- voor woningen die ouder zijn dan 5jaar, maar jonger dan 15jaar, definitief te behouden en dat zet velen aan om met verbouwingen te beginnen.

Meer in het algemeen werden ook iets meer gewone hypothecaire kredieten verstrekt voor de bouw en de aankoop van woningen. Gemiddeld wordt 130.000 euro geleend. Driekwart van de kredieten wordt met een vaste rentevoet afgesloten. Slechts één op de zeven heeft een jaarlijks aanpasbare rente.


Bron: De Standaard


Lees ook: Wat is een hypothecair krediet?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in