Reconversie van stadsboerderij belicht tijdens Renovatiedag

AAA hervormde een achttiende eeuwse stadsboerderij tot een woning met kantoren en een studentenhuis. De aanpak charmeerde de jury van de Monumenten- en Welstandprijs en zal aanstaande zondag ongetwijfeld ook indruk maken op de bezoekers van de Renovatiedag.


De stadsboerderij dateert van 1820 en kreeg in 2006 een grondige update. De functie wijzigde van boerderij naar woning met kantoor en studentenhuis. De oorspronkelijke structuren van het gebouw werden behouden en binnenin werd een mooie samenhang van interieur en meubels gecreëerd met moderne accenten.

Dit is maar één van de 120 voorbeelden die aanstaande zondag (tussen 13 en 18 uur) hun deuren open zetten in het kader van de Renovatiedag, hieronder talloze woningen, maar ook enkele appartementen, winkels en kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Deze 10de editie van de Renovatiedag krijgt de uitdrukkelijke steun van de Orde van Architecten die zo wil wijzen op de waardevolle inbreng van een architect bij renovaties, en dat op een markt in volle expansie.

Architect inschakelen
Enerzijds moet je bij de renovatie van een bestaand gebouw rekening houden met heel wat specifieke uitdagingen in vergelijking met een nieuwbouwproject. Al is de hulp van een architect daarbij niet altijd verplicht, het is wel sterk aan te raden op hem een beroep te doen. Idealiter zelfs van vóór de aankoop van het pand. –

Groeipotentieel
Anderzijds heeft de renovatiemarkt de komende 15 jaar het grootste groeipotentieel binnen de residentiële sector. Aangezien bouwgrond schaars en duur is, hebben velen onder ons geen andere keuze dan te renoveren. Bovendien zullen de nieuwe reglementeringen op het vlak van energieprestaties van gebouwen en de premies voor energiebesparende maatregelen eigenaars ertoe aanzetten massaal in hun bestaande eigendommen te investeren om de prestaties en het comfort ervan te verbeteren.

Voor informatie over de deelnemende projecten kan je terecht op www.derenovatiedag.be  



De organisatie van deze dag werd mogelijk gemaakt dankzij de nauwe samenwerking tussen Ik ga bouwen en drie architectenverenigingen: NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie), de UAB (Unie van Brusselse Architecten) en de UWA (de Waalse Architectenunie), die actief hebben meegewerkt aan de rekrutering van de deelnemende projecten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in