Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Ramen kiezen, ramen opmeten en ramen plaatsen

Om ramen te kiezen ga je niet over één nacht ijs. Ramen kiezen is dus belangrijk, net zoals het opmeten van de ramen en het plaatsen van ramen. We geven je daarom graag deze tips mee zodat je goed voorbereid de juiste keuze kunt maken.

Tips om ramen te kiezen

  • Ga na of de profielen een technische goedkeuring hebben, zoals bijvoorbeeld het Belgische ATG of BUtg.
  • Als de werken aan het huis nog niet klaar zijn, bescherm dan het buitenschrijnwerk na de plaatsing tegen agressieve stoffen, zoals cement of pleisterwerk. Dat kan heel eenvoudig met plasticfolie of krantenpapier. Ook tijdens de verhuizing is een goede bescherming niet misplaatst. 
  • Wanneer je de garagepoort op termijn automatisch wilt bedienen, plaats dan nu al de nodige wachtleidingen of elektrische leidingen. De aannemer weet raad. 
  • Kijk na of in de offerte de plaatsing als optie wordt aangeboden of dat deze in het totaal verrekend is? 
  • Let op de verschillende kwaliteiten – en dus ook prijsverschillen – tussen de materialen. Dit is zeker het geval wanneer je voor pvc-profielen kiest. 
  • Je bent niet verplicht het glas ook bij de aannemer in buitenschrijnwerk aan te kopen. Je kan hier evengoed voor aankloppen bij een glazenier. 
  • Vooral bij de vergelijking van offertes voor het buitenschrijnwerk is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Roep hier best de hulp van de architect in.

Tips voor het plaatsen van ramen

Ramen plaatsen is een vak apart. Je doet dan ook best een beroep op ervaren ramenplaatsers. Toch geven we je graag enkele tips om de werkzaamheden goed te kunnen opvolgen.

  • Ramen (het lijstwerk) moeten op de juiste hoogte en loodrecht geplaatst worden. Tussen ruwbouw en lijstwerk mag er een beetje speling zijn. Het gaat om 2 mm per meter voor stijlen korter dan 2,50 meter of 3 mm per meter voor een deur. Stijlen langer dan 2,50 meter mogen maximum 5 mm speling per meter hebben.
  • Het lijstwerk wordt best vastgemaakt aan de dragende delen van de ruwbouw, meer bepaald aan het vlak van de isolatie richting buitenmuur. Dus niet aan de binnenmuur. Door het raamkader niet aan de binnenmuur vast te maken, vermijd je koudebruggen (op voorwaarde dat je het raam op de juiste manier geplaatst wordt!).
  • Het lijstwerk moet goed worden vastgemaakt aan de gevel, zodat de ramen stabiel en inbraakveilig zijn. Zorg er voor dat de eventuele spouwen niet dicht geraken met mortel (is koudebrug!).
  • Het raam moet zo geplaatst zijn dat het de prestaties van de gevel positief beïnvloedt: de aansluiting van het lijstwerk moet waterdicht zijn, maar ook luchtdicht en mag zeker geen afbreuk doen aan de thermische en akoestische isolatie van de profielen. Voor een goed resultaat moeten de ruwbouw, het lijstwerk en de binnenafwerking perfect uitgevoerd zijn.
  • De slaglijst tegen de binnenkant van de buitenmuur – waartegen het lijstwerk zal worden geplaats – moet correct aangebracht zijn.
  • De dorpels moeten stabiel zijn en een helling hebben om het regenwater te laten aflopen; besteed ook extra aandacht aan het onderbreken van koudebruggen.
  • Kan een slaglijst niet (bij renovatie bijvoorbeeld) dan moet er boven het raam, net onder de gevelmuur, een waterlijst komen, zodat er daar ook geen water aan de gevel naar binnen kan.
  • Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk water aan de spouwmuren in kan. Maak kieren tussen gevel en raamkozijn dicht met het juiste product (stopverf of silicone). Als de kieren te groot zijn, kan de opening verkleind worden door een extra latje in het materiaal en of kleur van de raamprofielen in de opening aan te brengen.
  • Zorg dat de isolatie rondom de ramen goed aansluit. Bij gebruik van expansief isolatieschuim wel opletten dat het te veel aan schuim de raamkozijnen niet beschadigt of vervormt.
  • De aansluitingen op de muur langs binnen en langs buiten moeten goed afgewerkt zijn.
  • Zorg dat je gedetailleerde plannen hebt voor de plaatsing van de ramen. Je architect kan deze detailtekeningen maken. Op basis van die tekeningen kunnen de vaklui dan aan de slag.

Opmeten van ramen


Wanneer moet je de ramen opmeten? Ramen meet je best op als alle muren (buitengevel, binnenmuren) klaar zijn.

  • Bij traditioneel metselwerk met spouwmuur wacht je met opmeten tot de dorpels en het gevelmateriaal volledig is afgewerkt. Na de bestelling van de ramen moet je dan wel nog een aantal weken wachten op de ramen. In die tijd kunnen er in de ruwbouw werken uitgevoerd worden zoals het slijpen van de sleuven voor de leidingen (elektriciteit, verwarming, sanitair, …) of het opruimen van het bouwafval in en rond de ruwbouw.
  • Bij volle muren zonder spouw kun je meteen opmeten nadat de muur opgemetst is.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in