Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Ramen automatiseren: ja of nee?

De verlichting, de screens of rolluiken,… we kunnen al heel wat automatiseren in onze woning. Een volgende stap zijn dan ongetwijfeld de ramen en deuren. Het automatisch openen van het buitenschrijnwerk kan zinvol zijn bij een koppeling met domotica.
Misschien beginnen met de hamvraag: waarom zou je ramen en deuren automatiseren? “Automatisch bediende ramen bieden meer comfort en vrijheid. Moeilijk bereikbare ramen kunnen vanop afstand bediend worden. Ouderen en minder mobiele mensen kunnen met een druk op de knop een schuifraam openen zonder zware fysieke inspanningen te moeten leveren. En automatisering verhoogt de waarde van een woning,” klinkt het bij Somfy.
Andere mogelijke drijfveren om voor automatisering te kiezen zijn veiligheid, energiebesparing en natuurlijke ventilatie.

Hoe verloopt automatisering?

Om ramen automatisch te laten openen en sluiten, heb je aangepast beslag en een elektrische motor nodig. Het beslag met elektrische aandrijving wordt in het raamprofiel verwerkt. Waar mogelijk wordt ook de motor in het profiel verwerkt, in andere gevallen wordt hij zo discreet mogelijk op het profiel verwerkt.
Om een raam te kunnen openen of sluiten, is er een commando nodig. Dat kan met een drukknop of afstandsbediening gebeuren, maar kan evengoed op basis van waarnemingen van sensoren (regen, temperatuur, licht) die een signaal naar het beslag of de domotica-installatie geven. Eenmaal het beslag in de juiste stand staat, kan een signaal naar de motor gaan om het raam te openen of te sluiten.

Troeven

Wanneer je voor automatisering van de ramen kiest, zijn er heel wat scenario’s te bedenken waarin de ramen automatisch geopend en gesloten kunnen worden:
  • Natuurlijke ventilatie

    Met behulp van sensoren, een schakelklok of domotica kun je regelmatige ventilatie-intervallen programmeren.
    Gekoppeld aan deze ventilatie kun je airconditioning en verwarming aansturen. Die gaan in een lagere stand zolang de ramen geopend zijn en verbruiken zo minder energie. De omgekeerde richting werkt ook: wanneer je de dampkap aanzet, kan er een signaal naar een kipraam gaan om in open stand te staan en te zorgen voor de nodige luchtaanvoer.
    Vraag is alleen of het echt nodig is zwaar te investeren in een automatisch raam voor natuurlijke ventilatie, terwijl iedere nieuwbouwwoning al is uitgerust met een ventilatiesysteem

  • Geluidsoverlast

    Met een schakelklok kun je tijdsintervallen programmeren die de ramen sluiten bij de start van de spits. De ramen openen dan weer na het wegvallen van de verkeersdrukte.

  • Veiligheid

    De meeste elektronische sluitapparatuur is in staat een raam open en dicht te laten gaan. Wanneer veiligheid echt belangrijk is, kun je ook systemen kiezen die het beslag draaien, zodat het raam ook echt gesloten is.


Prijskaartje

Het automatisch openen en sluiten van ramen en deuren kan in sommige situaties duidelijke voordelen bieden. Wees je er wel van bewust dat hier een stevig prijskaartje aanhangt. Wil je de stap nemen, breng dan al tijdens de ontwerpfase de nodige specialisten samen: de leveranciers van het beslag, de systeemintegrator (domotica) en de architect, zodat zij het nodige kunnen afstemmen.
 
 
Bron: Roto Frank

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in