Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Raamrenovatie

Als je je huis of appartement wilt verfraaien of beter isoleren, is het vervangen van de ramen een goed idee, zeker als de ramen (eventueel met dubbele beglazing) nog dateren uit de jaren 1970 en 1980 (of ouder).
Maar als de raamkaders nog in goede staat zijn – bijvoorbeeld goed isolerende houten profielen die stevig genoeg zijn – dan kan het volstaan alleen het glas te vervangen. Zeker als het hier gaat om enkel glas. We spreken dan over raamrenovatie.

Glas vervangen

Van enkel glas naar dubbel glas

Overgaan van enkel glas naar recent dubbel glas (HR, Ug = ± 1,1 W/m²K) betekent dat het verlies aan warmte doorheen het glas 4 tot 6 keer vermindert. Als de raamkaders niet te licht zijn, kun je die behouden. Zijn het echt oude profielen, dan is het vervangen van het volledige raam misschien wel een erg grote investering, maar het resultaat voel je wel meteen aan het comfort binnen. En op korte (en zeker op lange) termijn is dit ook voelbaar in je portemonnee.

Van dubbel naar superisolerend glas

Van gewoon dubbel (ouder dan 10 jaar) naar superisolerend glas (Ug = 1,1 W/m²K), loont ook, de profielen kun je in de meeste gevallen behouden. Je bespaart weliswaar minder dan als je van enkel glas overschakelt op superisolerend. Maar de aanpassing laat zich ook tamelijk snel terugverdienen, dankzij subsidies en de besparing op je energieverbruik.

Van enkel of dubbel naar drievoudig glas

Drievoudig glas in oude raamprofielen zetten is quasi onmogelijk, omdat de oude profielen niet berekend zijn op het gewicht van het drievoudig glas. Wil je een bestaande woning omvormen tot een lage energiewoning of zelfs passief woning, dan moet je ook de raamkaders vervangen als je drievoudig glas wilt installeren.

Terugverdientijd superisolerend glas


Enkel glas moet je onmiddellijk vervangen, zeker als je weet dat je hier flink wat subsidies voor krijgt. De besparing op energiekosten en de subsidies voor het vervangen van enkel door superisolerend dubbel glas samen maakt dat de investering in dubbel glas zichzelf vrij snel terug verdient.

Dubbel glas op 6 jaar terugverdiend

Architect Flip Blockx , gespecialiseerd in duurzaam bouwen, rekende uit dat je op 6 jaar tijd de investering in dubbel glas hebt terugverdiend. “Die 6 jaar is wel afhankelijk van welk soort profielen je wilt en welk soort glas. We vertrekken hier vanuit een situatie van enkel glas dat vervangen wordt door superisolerend dubbel glas,” zegt architect Blockx. “Wil je enkel het glas vervangen en houd je de raamprofielen, dan moet de glasplaat aanpasbaar zijn. Anders zul je ook de raamprofielen moeten vervangen. De investering loopt dan op, maar het volledige raam wordt wel beter.”

Berekenen terugverdientijd vervangen glas

Via de website Energiesparen kun je precies uitrekenen hoe snel je die investering terug verdient. Je hebt wel enkele gegevens nodig: 
  • Percentage aanvullende personenbelasting
  • Verwarmingsbron
  • Huidige beglazing
  • Nieuwe beglazing: oppervlakte nieuwe glas en U-waarde (Ug)
  • Prijs van het glas per m²
  • Eventuele gegevens van een lening

Opgelet met raamrenovatie

De raamrenovatie moet in verhouding staan met de renovatie van bijvoorbeeld de muren. Daarmee bedoelen we dat het vervangen van de ramen in een oudere woning zonder of met nauwelijks isolatie in de muren niet veel helpt. Zeker het plaatsen van superisolerend of drievoudig glas heeft hier geen zin en zorgt op den duur enkel voor condensatie van vocht op de muren.

Wat met raamrenovatie in beschermde gebouwen?

Zonder vergunning mag je het buitenschrijnwerk in monumenten en in gebouwen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht niet vervangen of wijzigen door een ander materiaal of door een materiaal met een ander uitzicht dan het aanwezige.

Voor meer informatie neem je best contact op met 

Tips voor raamrenovatie en vervangen van ramen

Wist je dat...

  • … één groot raam beter is dan meerdere kleine ramen? Van alle elementen van een raam isoleert het glas het beste. Daarom is een groot raam, waarbij de verhouding tussen het glas en de profielen groot genoeg is, veel interessanter.
  • … dubbel glas van 30 jaar oud een Ug-waarde heeft van ± 2,8 W/m²K terwijl superisolerende dubbele beglazing van vandaag een Ug-waarde heeft van 1,3 tot 1,0 W/m²K? Superisolerend glas kan tot 3 keer beter isoleren dan verouderd dubbel glas.
  • ... drievoudige beglazing zelfs een Ug-waarde kan hebben van 0,60 W/m²K. Drievoudige beglazing isoleert dus 4,5 keer beter dan verouderd dubbel glas.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in