Financiele aspecten

"Premie voor warmtepomp tot 15 000 euro"

Krijgen personen die een warmtepomp installeren een premie, die kan oplopen tot 15 000 euro? Als het van Vlaams minister van Energie Van den Bossche (SP.A) afhangt wel. Na de afschaffing van de federale fiscale aftrek voor milieuvriendelijke investeringen wil zij een nieuw premiestelsel invoeren met onder meer dit voorstel.

Voorwaarden premie warmtepomp

De minister wil tot 15 000 euro premie geven voor de installatie van een warmtepomp in een bestaande woning, als die gecombineerd wordt met grondige isolatie. Dat betekent dat tot 75 procent van de kostprijs van de warmtepomp wordt gesubsidieerd want die bedraagt gemiddeld 20 000 euro.

De bedoeling is om met de premie als trekker een reeks milieuvriendelijke investeringen opnieuw op het niveau van 2010 te tillen, net voor de federale regering de fiscale aftrek afschafte. Zo zou het aantal hoogrendementsketels voor verwarming opnieuw moeten stijgen, mogelijk met een hogere premie, maar eventueel ook door hogere eisen voor de ketels op te leggen.

De hogere premie voor warmtepompen zou midden 2013 kunnen ingaan en 75 miljoen euro per jaar kosten. Geld dat via het Klimaatfonds wordt betaald. Maar een beslissing is er nog niet.

Lager E-Peil

Van den Bossche wil ook de eisen voor het energiepeil van nieuwbouw, vandaag E70, nog aanscherpen. Er wordt gedacht aan een peil van minimaal E50 in 2016 en E40 in 2018, het niveau van een energiearme woning.

Daarnaast wil ze een sloopfonds oprichten om woningen in erbarmelijke staat af te breken en te vervangen.

CO2-uitstoot

In het kader van de klimaatdoelstellingen heeft de Vlaamse regering er zich toe verbonden om de CO2-uitstoot van broeikasgassen die niet verbonden is met emissiehandel te verminderen met 15 procent. Om dat te halen moet Vlaanderen 23 megaton CO2  vermijden in de periode tot 2020. De maatregelen van Van den Bossche kunnen goed zijn voor 44 procent van de nodige inspanning in dat jaar.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in