Financiele aspecten

Premie voor propaangas als tussenstap naar aardgas

De Federatie van Butaan en Propaan (FeBuPro) heeft een nieuwe energiepremie aangekondigd. Gezinnen uit het Vlaamse gewest kunnen een premie van 150 euro ontvangen, die in afwachting van een aansluiting op het aardgasnetwerk een propaangasinstallatie voor centrale of individuele verwarming plaatsen.


De eenmalige premie van 150 euro ontvang je voor de plaatsing van een nieuwe bulk propaangasinstallatie of voor de vervanging van een centrale of individuele verwarmingsinstallatie met een andere brandstof als voorbereiding op een gasinstallatie.

Tijdelijke premie

Let wel, het gaat om een tijdelijke premie. FeBuPro zal de premie voor propaangas als tussenstap naar aardgas enkel vanaf 15 maart 2012 tot en met 31 augustus 2013 toekennen.

Je kunt de premie enkel aanvragen bij propaangasleveranciers die lid zijn van FeBuPro. Wie met een Cerga-installateur werkt, vermijdt tevens de controle door een controleorganisme.

“De techniek van aardgas- en propaangasinstallaties is gelijkaardig. Wie vandaag voor propaangas kiest, kan op termijn zonder bijkomende installaties en zonder meerkost zijn conforme installatie aansluiten op het uitgebreide aardgasnet, wanneer dit in zijn straat beschikbaar wordt. Door de sterke gelijkenissen tussen beide energiebronnen en de vereiste installaties, is propaan een ideale oplossing in afwachting van een mogelijke aansluiting op het aardgasnet”, aldus Jean-Luc Verstraeten, voorzitter van FeBuPro.

FeBuPro kent de premie toe om in te spelen op het Vlaams Energiedecreet van 8 mei 2009 dat tegen het jaar 2020 een gevoelige uitbreiding van het aardgasnetwerk oplegt. Tegen 2015 moet 95% van de woongebieden in het Vlaams Gewest (uitgezonderd de woongebieden met landelijk karakter) aangesloten zijn op het aardgasnet. Tegen 2020 moet dit 99% zijn.

Voorwaarden premie

Wie de premie van FeBuPro wil bekomen, moet rekening houden met volgende voorwaarden:

  1. Wonen in het het Vlaams Gewest.
  2. Wonen op een plaats waar nog geen aardgas beschikbaar is.
  3. Geldt enkel voor een nieuwe verwarmingsinstallatie en/of een energieomschakeling
  4. De Installatie moet uitgevoerd worden met de laatste nieuwe norm (NBN D51-006) in acht. De tweede ontspanner dient geplaatst te zijn in een kast die buiten het gebouw gelegen is of die zich bevindt in een zone met een gelijkaardige veiligheid. Dit is bij voorkeur aan de straatzijde of zoniet in het eerste derde vanaf de straatzijde van een van de toegankelijke zijgevels.
  5. De installatie dient gecertificeerd te worden door:
  • ofwel een Cerga Butaan-/Propaaninstallateur, die toegang heeft tot het beroep HVAC en die beantwoordt aan de eisen van het reglement opgesteld door de Raad voor Habilitatie
  • ofwel een controleorganisme, BELAC-geaccrediteerd, volgens NBN EN ISO 17020, voor de Norm NBN D 51-006, versie 2

Vraag de premie aan bij FeBuPro


 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in