Financiele aspecten

Premie toegelicht: warmtepompen

Geothermische warmtepompen halen warmte uit de omgeving, en passen dus perfect in de kraam van van nieuwe en duurzame energietechnieken. De overheid beloont de installatie van zo’n warmtepomp dan ook met een fiscaal voordeel van maximaal 2 770 euro.


Warmtepomp

Om in aanmerking te komen voor die belastingvermindering, moet de geothermische warmtepomp wel geplaatst worden door een geregistreerde aannemer. Ook moet de geplaatste warmtepomp voorzien zijn van het EG-kenmerk, en moet de warmtepomp een globale prestatiecoëfficiënt (COP) behalen die minstens 3 bedraagt.

Om het fiscaal voordeel aan te vragen, voeg je gewoon je factuur en het betalingsbewijs bij de belastingaangifte. Op die factuur vermeldt de geregistreerde aannemer het adres van de woning waar de werkzaamheden uitgevoerd zijn. Daarnaast moet hij ook het totale factuurbedrag opsplitsen volgens aard van de werken. De aannemer levert tot slot een schriftelijke verklaring af dat de installatie aan de opgelegde voorwaarden voldoet.


Fiscaal voordeel

Je kunt veertig procent van de kostprijs van de warmtepomp inbrengen in je belastingaangifte, met een maximumbedrag van 2 770 euro per woning. Dat maximale bedrag geldt wel voor het totaal van de investeringen die in aanmerking komen voor een belastingvoordeel, zoals de plaatsing van hoogrendementsbeglazing of zonnepanelen. Als de woning voor 2009 al minstens vijf jaar in gebruik was, mag je het overschot wel overdragen naar de drie volgende aangiftejaren.

 

Info: premie-overzicht Habitos.be
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in