Financiele aspecten

Premie toegelicht: Vlaamse verbeteringspremie

Wie aan zijn woning maar enkele aanpassingen moet doen aan bepaalde onderdelen, is beter af met de Vlaamse verbeteringspremies dan met de Vlaamse renovatiepremie. Deze verbeteringspremies pinnen een vast bedrag op elke investering aan de woning.

 

Afzonderlijke werken

Hun benaming lijkt sterk op elkaar, maar de werking van de Vlaamse renovatiepremie en Vlaamse verbeteringspremies loopt sterk uiteen. Zo kun je de renovatiepremie aanvragen nadat de hele verbouwing beëindigd is, en zul je een bepaald percentage van de geïnvesteerde som terugbetaald krijgen.

De Vlaamse verbeteringspremies daarentegen moet je aanvragen voor afzonderlijke werken, zoals dakwerken, werken aan het buitenschrijnwerk, gevelwerkzaamheden, de behandeling van optrekkend vocht, sanitaire werken, de vernieuwing van de elektrische installatie, enz.

Op elke categorie werken werd een vast premiebedrag gepind. Zo zijn dakwerken en werken aan het buitenschrijnwerk goed voor 1 250 euro, kun je voor gevelwerken 1 500 euro premie ontvangen en leveren werken aan de sanitaire of elektrische installatie 750 euro op. Via deze link vind je de volledige lijst met bedragen. Let wel op: deze premie zal alleen toegekend worden als de kostprijs van de werken (inclusief btw) minstens het dubbele bedraagt van het premiebedrag.


Voorwaarden

Belangrijkste voorwaarde is dat je deze verbeteringspremies niet onbeperkt kan combineren. Zo kun je maar maximaal drie verbeteringspremies krijgen voor dezelfde woning binnen 10 jaar. Ook mag je geen twee verbeteringspremies aanvragen voor dezelfde categorie van werken. Tot slot zijn de verbeteringspremie en renovatiepremie gedurende 10 jaar onverenigbaar.
Daarnaast moet de woning minstens 20 jaar oud zijn, en mag het KI ervan niet hoger liggen dan 1 200 euro. De aanvrager tot slot moet zijn aanvraag doen binnen het jaar na ontvangst van de factuur. Zijn inkomen mag de 26 570 euro niet overschrijden, te verhogen met 1 390 euro per persoon ten laste.

 

Meer info: premie-overzicht Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in