Financiele aspecten

Premie toegelicht: Hou je verwarming onder controle met een thermostaatkraan

Verwarmen is onontbeerlijk om een comfortabele woning te krijgen. Maar wanneer je de verwarming enkel maar kan sturen door de radiatorkranen open en dicht te draaien, is er van comfort geen sprake meer en werk je bovendien niet energievriendelijk. Een thermostaatkraan of een kamerthermostaat brengen daarin verandering.


Een thermostatische kraan is instelbaar op een gewenste temperatuur. De kraan zorgt ervoor dat de watertoevoer in de radiator of convector zo wordt bijgeregeld dat de temperatuur op het gewenste peil blijft.
Daar waar een thermostatische kraan op radiator- of convectorniveau werkt, kan hetzelfde bereiken met een kamerthermostaat. Deze zal er voor zorgen dat de verwarmingslichamen in de zone die door de thermostaat wordt aangestuurd (dat kan de hele woning zijn of slechts een deel ervan afhankelijk van de verwarmingscircuits) de gewenste temperatuur bereiken.

Omdat dergelijke meet- en regelsystemen ook energievriendelijk zijn, wordt het gebruikt ervan in bestaande woningen gestimuleerd door de federale overheid (belastingvermindering) en door de netbeheerders met een premie.


Premiebedrag

De premie bedraagt 5 euro per geplaatst thermostatische kraan en kan niet meer bedragen dan 50% van de kostprijs voor de kraan. Voor beschermde afnemers wordt het premiebedrag met 20 procent verhoogd.

Als je in aanmerking wil komen voor de premie, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Ontdek ook andere premies
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in