Financiele aspecten

Premie toegelicht: fiscaal voordeel voor energieaudits

Nu de overheid maar op de isolatiehamer blijft slaan, beginnen meer en meer mensen in het wilde weg te isoleren. Wie de zaken meer doordacht wil aanpakken, laat beter eerst een energieaudit uitvoeren, waarvan je 40 procent van de kostprijs van je belastingen kan aftrekken.


Energiedeskundige

Tijdens een energieaudit legt een energiedeskundige het volledige energieverbruik en alle energetische pijnpunten van je woning bloot. Zo’n audit is de ideale start om op een doordachte manier aan het isoleren en aanpakken van de minpunten te beginnen, maar de kostprijs schrikt vele (ver)bouwers nog af. De prijs hangt sterk af van de deskundige en van de woning zelf, maar varieert tussen de 400 en 1 000 euro.


Belastingvoordeel

Om zulke audits toch aan te moedigen, laat de federale overheid toe dat je veertig procent van de factuurprijs inclusief btw van je belastingen aftrekt. Let er wel op dat je per aanslagjaar maximaal 2 770 euro fiscaal kunt inbrengen voor alle federale maatregelen samen, zoals de belastingvoordelen voor condensatieketels, hoogrendementsglas, enz. Ook moet de audit uitgevoerd worden door een erkende energiedeskundige volgens de energieadviesprocedure (EAP). Die moet zijn erkenningsnummer vermelden op de factuur, en moet ook het fiscale attest afgeven dat de auditsoftware aflevert.

 

Meer info: premie-overzicht Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in