Financiele aspecten

Premie toegelicht: aanpasbaar verbouwen

De jongste jaren werd aanpasbaar bouwen een echt thema, waarbij almaar vaker al in de ontwerpfase van een woning rekening wordt gehouden met eventuele gebreken op oudere leeftijd. Omdat oude huizen vaak niet voorzien zijn op oude bewoners, looft de Vlaamse overheid premies uit om de woning aan zijn bewoners aan te passen.


Medische studies bewijzen het, en ons gezond verstand fluistert ons net hetzelfde in: ouderen hebben er voor hun gezondheid alle baat bij om zo lang als mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Vaak zijn oude woningen echter niet comfortabel voor bewoners met ouderdomskwaaltjes. De Vlaamse regering keert dan ook subsidies uit om de woning weer aan de oude bewoners aan te passen.


Aanpassingspremie

Die aanpassingspremie kan aangevraagd worden voor elke woning waarvan minstens één inwonende 65 jaar of ouder is. De woning moet dan wel zijn of haar hoofdverblijfplaats zijn, en het KI mag niet meer dan 1200 bedragen. Ook mag het inkomen van de 65-plusser en dat van een eventuele partner drie jaar voor de aanvraag niet meer bedragen dan 26 750 euro, te verhogen met 1 390 euro per kind ten laste en/of 2 780 euro per kind met een handicap ten laste.

De premie mag gebruikt worden voor een hele reeks aanpassingswerken (zie volledige lijst), zoals het installeren van een badkamer of toilet op de benedenverdieping, toegankelijkheidswerken zoals het verbreden van deuropeningen of de aanleg van hellende vlakken, of de installatie van elektromechanische hulpmiddelen zoals een traplift. Algemeen gesteld moet het gaan om noodzakelijke aanpassingen van de woning aan de lichamelijke gesteldheid van de oudere.


Aannemer

Voorwaarde om de premie te kunnen aanvragen is dat je voor minstens 1 200 euro werken laat uitvoeren in de woning, en dat dit gebeurt door een geregistreerde aannemer. Indien de premie wordt goedgekeurd, wordt 50% van de factuurprijs terugbetaald, met een maximum van 1 250 euro. Binnen een termijn van drie jaar kan maximaal een Vlaamse verbeterings- of aanpassingspremie worden aangevraagd.

 


Info en aanvraagformulieren via het premie-overzicht van Habitos.be


 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in