Financiele aspecten

Populariteit van verzekering gewaarborgd wonen neemt af

De gratis verzekering gewaarborgd wonen verliest sinds 2010 aan populariteit. Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) ligt dat aan het feit dat de maatregel niet bekend genoeg is.
Wie in Vlaanderen een hypothecaire lening aangaat om om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren, kan sinds 1 april 2009 een beroep doen op de verzekering gewaarborgd wonen. De verzekering is gratis - de Vlaamse overheid betaalt de premie - en beschermt de verzekerde tegen inkomstenverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Daling indiening dossiers

Het aantal ingediende dossiers en goedgekeurde aanvragen voor die verzekering zit in een fors dalende lijn. Het jaar 2010 was nog goed voor 9.180 goedgekeurde aanvragen, in 2011 zakte dat aantal naar 5 337. Dit jaar zijn er nog geen 2 500 dossiers ingediend en goedgekeurd. Tot 31 maart 2012 werd iets meer dan 17 miljoen euro aan premies betaald voor alle goedgekeurde aanvragen. Dat weet de Zondag.

Wonen Vlaanderen

"Deze maatregel is gewoon nog niet bekend genoeg bij het grote publiek", reageert minister Van den Bossche. "Wonen Vlaanderen zal in de loop van het jaar een nieuwe informatiecampagne lanceren die in eerste instantie gericht zal zijn op het sensibiliseren van de notarissen. Daarnaast werd vastgesteld dat het aantal sociale leningen waarvoor een verzekering wordt aangevraagd te laag ligt. In overleg met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het Vlaams Woningfonds wordt bekeken op welke wijze het aantal aanvragen verhoogd kan worden."

Bron: Het Laatste Nieuws

Meer info

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in