Financiele aspecten

Peeters verzekert behoud fiscaal voordeel hypotheken

De Vlaamse regering bevestigt formeel dat "het fiscaal voordeel voor de lopende hypotheken ook na de bevoegdheidsoverdracht naar Vlaanderen onverminderd zal blijven bestaan".


"Er is dus geen enkele reden om daar aan te twijfelen", stellen minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) donderdag in een gezamenlijk persbericht.

Gisteren raakte bekend dat het verdwijnen van de hypothecaire aftrek in kader van de staatshervorming tegen 2014 niet enkel geldt voor nieuwe woonkredieten, maar ook voor de huidige leningen. Een bericht dat bij huiseigenaars plots voor heel wat onzekerheid zorgde.


Hypothecaire belastingaftrek

"De Vlaamse regering betreurt dat er heel wat ongerustheid is ontstaan omtrent de hypothecaire belastingaftrek", luidt het in een reactie. Bedoeling is immers de lopende engagementen te blijven nakomen. "De regering krijgt daar de bevoegdheid voor en de federale regering heeft ook verzekerd dat de Vlaamse regering daarvoor de overeenstemmende middelen zal ontvangen."

Maar ook na 2014 wil de Vlaamse meerderheid "blijvend de woningbouw en vernieuwbouw fiscaal ondersteunen met de bevoegdheden inzake belastingverminderingen en -kredieten". "Ook wie na 2014 en de jaren daarna een woning wil kopen, bouwen of verbouwen, zal dus nog van fiscale ondersteuning genieten", klinkt het nog bevestigend.


Wallonië en Brussel

Wallonië en Brussel zijn resoluut van plan ook na de regionalisering een fiscaal voordeel te verzekeren voor mensen met een hypothecaire lening. Dat bevestigen Waals minister-president Rudy Demotte en zijn Brusselse collega Charles Picqué in een bericht op de PS-website. "De toegang tot een eigen woning is een prioriteit voor de gewestregeringen", luidt het.

Beide regeringsleiders stellen hun inwoners gerust, ook zij die in de toekomst nog een hypothecaire lening zouden willen afsluiten. Wallonië en Brussel mikken op het behoud van een "systeem met sterke stimulansen" om de aankoop van een eigen woning aan te moedigen.


Bron: Het Laatste Nieuws


Lees ook:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in