P

Paalfundering

Als de draagkracht van een stuk bouwgrond aan de oppervlakte niet groot genoeg is, moet je op zoek naar voldoende vaste grond dieper in de grond. De meest voor de hand liggende manier is dan te werken met palen. Een grondsondering of bodemonderzoek is nodig om de draagkracht van een bouwgrond vast te stellen. Uit dit onderzoek zal ook blijken welk type van paalfundering het meest geschikt is.
Je kunt kiezen uit houten of betonnen palen. Kies je voor beton, dan heb je verschillende mogelijkheden: prefab betonpalen, in de grond gevormde betonpalen, betondrukpalen, betonsegmentpalen, … Je kan ook voor stalen palen kiezen.

 

Palissade

Een palissade is een omheining, gemaakt van in de grond geslagen houten paaltjes.

 

Panlat

Aan deze horizontale lat hang je de dakpannen
 

Parement

Een parement duidt eigenlijk op de versiering van de gevel met natuursteen. In de bouwsector wordt dit begrip ook gebruikt als het over het buitenspouwblad of de buitenmuur (de gevel) gaat.

Paslaag

Bij een fundament is dit de bovenste waterpas gelegde metsellaag.
 

Passiefhuis

Een woning die het energieverbruik tot een minimum probeert te herleiden door een maximale isolatie, een goede luchtdichtheid en passieve zonnewinsten. Het energieverbruik van een passiefhuis schommelt tussen de 3 000 en 7 000 kWh op jaarbasis en is daarmee 70 tot 90 % zuiniger dan een traditionele woning.

 

Passieve zonne-energie

Dit is het rechtstreeks benutten van de zonne-energie zonder tussenkomst van ingewikkelde installaties. Een voorbeelden hiervan is het opwarmen van de woning door zon binnen te halen via grote raampartijen.

Patio

Is een besloten ommuurde tuin of binnenplaats waarin het privéaspect centraal staat

Pellets

Kleine korreltjes van samengeperst hout. Ze zijn de brandstof voor pelletkachels en –ketels. 2 kilogram pellets hebben een zelfde energetische waarde als 1 liter stookolie of 1 m³ aardgas. 

Pergola

Dit is een overkapping gemaakt van houten lalten langs een gebouw of in de tuin waar tegen planten kunnen groeien. Op die manier creëer je een natuurlijke zonnewering.

Plaatstaal

Een vlakke plaat van staal die bekomen is door staal met warmte plat te walsen en in stukken te snijden.

Polyurethaan

Polyurethaan of kortweg PUR is een kunststoffen isolatiemateriaal met een gesloten cellenstructuur. Daardoor behaalt het materiaal een uitstekende isolatiewaarde.

Prefab

Bouwproces waarbij materialen van tevoren in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna ze naar de bouwplaats worden getransporteerd en verwerkt

PVB-folie

PVB staat voor polyvinylbutyral, een polymeer, dat verwerkt wordt tot een transparante, klevende en schokvaste kunstof folie die tussen de lagen komt van gelaagd glas of veiligheidsglas. PVB-folie zorgt er voor dat bij glasbreuk de glassplinters op hun plaats blijven. Daarnaast kan pvb folie ook akoestische en zonwerende eigenschappen hebben. De folie bestaat in een aantal standaardkleuren zodat het glas een kleur krijgt, sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid aan om de pvb folie te voorzien van afbeeldingen of tekeningen.

 

Portlandcement

Deze cementsoort dankt zijn naam aan zijn grijze kleur, die lijkt op de kalksteen uit de Portland-groeven (Dorset, Groot-Brittannië). Portlandcement hardt vrij snel uit waardoor je de betonnen delen vrij snel kunt ‘ontkisten’.

Pui

Dit is het onderste gedeelte van een gevel.

 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in