Financiele aspecten

Overheid zet door met verlaging bouw-btw tot 6%

Bouwers die in 2009 aan hun nieuwbouw werken, zullen wel degelijk slechts 6% btw moeten betalen op een schijf van 50.000 euro. Dat heeft federaal minister van Financiën Didier Reynders bevestigd. Tegen eind deze maand zou de concrete uitwerking bekend moeten zijn.


Relanceplan

De 6%-regel geldt normaal gezien alleen voor renovaties. Om de economie weer aan te zwengelen, wil de federale overheid de regel voor 2009 echter ook toepassen op nieuwbouwprojecten. In het relanceplan van de vorige federale regering was sprake dat voor een schijf van 50.000 euro maar 6% btw betaald zal moeten worden. De nieuwe federale regering bevestigt nu dat de maatregel doorgevoerd zal worden.


Terugwerkende kracht

Verwacht wordt dat de toepassingsmodaliteiten eind deze maand bekend gemaakt zullen worden. Vast staat alleszins dat de maatregel met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, en van toepassing zal zijn op alle facturen die in 2009 werden uitgeschreven. De btw-verlaging zal gelden voor om het even welke schijf van de bouwwerken. Ook bouwprojecten die al in 2008 opgestart werden, zullen hier dus van kunnen meegenieten indien ze ook dit jaar nog facturen binnenkrijgen en betalen.
Voor verdere concrete informatie over de maatregel blijft het dus nog wachten tot eind januari of zelfs begin februari.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in