Financiele aspecten

Open Vld wil verbouwing met eigen geld aftrekbaar maken

Open Vld wil dat er ook een fiscaal voordeel komt voor verbouwingswerken die met eigen middelen gefinancierd worden. Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen heeft daarvoor een wetsvoorstel klaargemaakt.


Lening

Wie een private woning verbouwt, kan genieten van een belastingvoordeel, doordat – een deel van – de geleende som van het inkomen wordt afgetrokken. "Momenteel is de Belg dus verplicht om een hypothecaire lening, met de bijbehorende kosten, aan te gaan om van een belastingvermindering te kunnen genieten", stelt Open Vld’er Luk Van Biesen. "Wij vinden dat het rentevoordeel dat er is bij een lening ook van toepassing moet zijn wanneer de verbouwer de werken met eigen middelen betaalt."


Notionele aftrek

In zijn wetsvoorstel heeft hij ook een voorwaarde ingebouwd. De verbouwing zou alleen fiscaal aftrekbaar worden indien alle renovatiewerkzaamheden uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer.
"Naar analogie met de notionele interestaftrek, zijn wij van mening dat het ook in de personenbelasting niet langer verantwoord is dat fiscale voordelen enkel worden toegekend wanneer er geleende middelen worden aangewend", besluit Van Biesen.

Bronnen: Open Vld; Het Laatste Nieuws 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in