Onderhoudskalender mei

In mei kan het wat rustiger met het onderhoud aan de woning. De takenlijsten voor maart en april waren lang genoeg. Deze maand komt het vooral neer op wat tuin klussen en het controleren van enkele aspecten. Verder is het genieten van de zon en de vrije dagen.

Gebouwschil

 • Controleer het buitenschrijnwerk

  Verticale raamonderdelen en ramen die zuid gericht zijn, zijn sterk gevoelig voor de weersomstandigheden. Controleer houten kozijnen op houtrot of slecht schilderwerk.Kijk verder het kitwerk van alle beglazing na. Dat is gevoelig voor de inwerking van UV-stralen. Beschadigd kitwerk laat vocht door en dat is nefast.
  Test tijdens deze controleronde ook het hang- en sluitwerk van de opengaande raamdelen. Smeer of stel bij indien nodig.  
 • Controleer zonwering

  Screens, knikarmschermen, … vanaf deze tijd van het jaar mogen we dergelijke zonwerende systemen - hopelijk – weer wat intensiever gebruiken. Controleer ze om niet voor verrassingen komen te staan. Doet zich scheurvorming voor in het doek? Laat het dan nog tijdig vervangen. Controleer de goede werking van de motor en ga na of het metselwerk rond de ophanging van een knikarmscherm geen scheuren of barsten vertoont. Smeer de bewegende delen, zo blijft het scherm soepel lopen.

Technieken

 • Filter ventilatie reinigen

  Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
 • Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen

  Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig.
 • Septische put

  Heb je nog een septische put, maak dan nu tijd om die leeg te laten maken. Wettelijk gezien moet het eenmaal per jaar gebeuren. Op die manier verzeker je je ook van een blijvend goede werking.

Interieur

 • Onderhoudsbeurt parket

  Heb je een massief houten vloer of parket en is die al enkele jaren niet meer grondig gereinigd? Dan kun je deze maand misschien een onderhoudsbeurt inplannen. Huur een schuurapparaat, verwijder de toplaag, maak de vloer stofvrij en geef hem een nieuwe behandeling. Gebruik altijd dezelfde behandeling als voorheen: olie, boenwas of vernis.

Rond de woning

 • Zet terrasplanten

 • Vul bloembakken met eenjarigen

  Maak van de gelegenheid gebruik om ook eens iets creatiefs te proberen. Ontdek ons overzicht aan creatieve oplossingen.
 • Leg een bed stro onder de eerste aardbeien

  Op die manier bescherm je de aardbeien tegen vuil worden door opspattende regen. Tegelijkertijd vermijd je dat de ondergrond snel uitdroogt. Dat extra vocht dat in de bodem blijft, komt de vrucht ten goede.
 • Geef hoge bloemen een steun

  De planten zijn nog jong en kwetsbaar bij hevige regen of harde windstoten. Door ze de nodige steun te geven, voorkom je dat ze afbreken.
 • Zaai gazon

  De voorbereiding van de ondergrond bracht u eerder al in orde als u deze onderhoudskalender strikt naleeft. Nu is het tijd voor de afwerking: het aanbrengen van het gras. Er zijn twee opties, enerzijds gras zaaien of grasmatten plaatsen. In het laatste geval geniet je nagenoeg onmiddellijk van het gras.
 • Scheur voorjaarsbloeiers

  Voorjaarsbloeiers zoals Primula, Alyssum, Iberis, Arabis, Aubrietia scheur en verplant je best na de bloei
 • Snoei fruitbomen

  Vanaf deze maand mag je rechtopgroeiende scheuten wegknippen uit fruitbomen. Neem ze volledig weg of buig ze uit.
 • Snoei buxus

  Buxusbollen en buxushagen mogen een eerste maal gesnoeid worden. Doe dit niet in volle zon om beschadiging van de planten te voorkomen.

Varia

 • Wasmachine

  Reinig de zeepbak van de wasmachine en maak de filter of de pomp (afhankelijk van het merk en type) proper.
 • Vaatwasser

  Reinig de dichtingsrubber rond de deur. Dit is een plek die heel gevoelig is voor vervuiling en schimmelvorming. Maak van de gelegenheid gebruik om ook de filter te reinigen.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 
Auteur: TiM Vanhove – mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in