Financiele aspecten

Nieuwe Vlaamse regering wil renovatiepremie behouden

De nieuwe Vlaamse regering met CD&V, sp.a en N-VA heeft deze week de laatste hand aan het nieuwe regeerakkoord gelegd. Uit de kladversies die uitlekten, blijkt dat Vlaanderen sterk wil blijven inzetten op groene energie, met onder meer de oprichting van een eigen groene energiemaatschappij. Ook zal de renovatiepremie behouden blijven.


Regeerakkoord

‘Daadkracht voor een sterk Vlaanderen’, dat is de ambitieuze titel van het 87 bladzijden tellende nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Volgens insiders zijn de drie partijen CD&V, sp.a en N-VA het eens geraakt over het akkoord, maar moeten ze nu nog de meerjarenbegroting rond krijgen.
Het zou alleszins vaststaan dat de Vlaamse renovatiepremie verder behouden blijft. De nieuwe regering wil ook de verzekering voor gewaarborgd wonen laten voortduren, en zelfs verder promoten. Nog op woonvlak wordt onderzocht hoe de regeling rond het ‘klein beschrijf’ hervormd kan worden. Uiteindelijke doel is om deze maatregel om te vormen tot een huiskorting, afhankelijk van criteria als woonoppervlakte en gezinssamenstelling. Verder blijven ze de doelstelling vooropschuiven om tegen 2020 43 000 bijkomende sociale huurwoningen te bouwen, 21 000 sociale koopwoningen en 1 000 sociale bouwkavels.


Dakisolatie

Maar de nieuwe Vlaamse regering wil vooral inzetten op duurzame energie. Zo stellen ze zich tot doel om tegen 2020 alle Vlaamse daken geïsoleerd te hebben. Verder zouden gezinnen en bedrijven ook financiële steun krijgen bij energiebesparende aankopen of verbouwingen, zoals condenserende ketels of isolerende beglazing. Bedoeling is ook dat de procedures voor investeringen in hernieuwbare energie aanzienlijk ingekort zullen worden. Daarnaast wil Vlaanderen een eigen Vlaams energiebedrijf oprichten, dat Vl.Energie zou moeten heten. Dat bedrijf zou moeten investeren in de productie van groene energie.Bron: Het Belang van Limburg/De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in