Financiele aspecten

Nieuwe energiepremie voor lage inkomens

Mensen met een laag inkomen, zoals vele gepensioneerden, kunnen energie-investeringen niet van hun belastingen aftrekken. Daarom werkt Vlaams minister Hilde Crevits voor hen aan een premie die vergelijkbaar is met de belastingkorting.


De Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur maakte dat zondag bekend. Zij wil daarmee energiebesparende maatregelen ook financieel haalbaar maken voor niet-belastingbetalers. "Mensen die investeren in dakisolatie, dubbele beglazing of een nieuwe stookketel met hoog rendement kunnen die kosten normaliter in mindering brengen van hun belastingen. Maar mensen met een laag inkomen, zoals bejaarden met een klein pensioen, hebben die mogelijkheid niet, omdat ze geen of te weinig belastingen betalen", zegt minister Crevits (CD&V).

Premie
Vanaf 2008 zal ze daarom voor die groep mensen een premie invoeren die vergelijkbaar is met de belastingkorting die belastingbetalers momenteel genieten. In concreto betekent dat dat een bejaarde met een laag pensioen, die bijvoorbeeld 8.000 euro investeert in superisolerende beglazing, zal kunnen rekenen op een premie van ongeveer 3.000 euro. Die premie komt bovenop de premies van de netbeheerders (Infrax...), de gemeenten en de provincies. "Op deze manier zal ook deze ongelijkheid uit de wereld geholpen zijn", aldus nog de minister.

De premie zal, net zoals bij de belastingkorting, ook 'gespreid' kunnen worden over verschillende jaren. De komende dagen en weken wordt de Vlaamse maatregel nog voort uitgewerkt, om tegen begin volgend jaar van kracht te kunnen worden.

Fonds
De middelen voor deze bijkomende premie haalt minister Hilde Crevits uit het Vlaamse Energiefonds. Dat fonds wordt op zijn beurt gespijsd door de boetes die elektriciteitsleveranciers moeten betalen als ze niet genoeg 'groene stroom' opwekken.
Onder meer via die maatregel hoopt de minister het energieverbruik bij de gezinnen tegen 2020 met 30 procent te verminderen. "Als we daar willen geraken, moeten ook mensen met een klein inkomen hun woning goed kunnen isoleren. Ook daarom is deze maatregel van belang", aldus nog de minister.

Bron: Het Belang van Limburg – 19 november 2007

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in