Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Nederland loopt warm voor passieve vloerverwarming

Thermokussens of passieve vloerverwarming zijn momenteel in Nederland de hit inzake vloerisolatie.De thermokussens zorgen ervoor dat de vloer warmer is dan de bovenliggende luchtlaag. Ze kunnen dus beschouwd worden als een passieve vorm van vloerverwarming. Je stopt er immers geen energie in, maar bespaart net energie.


Het bijzondere effect van de Thermoskussens op de vloertemperatuur is zichtbaar geworden door infrarood technologie en is te danken aan een andere manier van isoleren. Het systeem voorkomt de uitwisseling van stralingswarmte tussen de onderkant van de vloer enerzijds en de koudere aardbodem en de nog koudere funderingsmuren anderzijds. Daarbij wordt een relatief warme luchtlaag gecreëerd bovenin de kruipruimte of kelder en in de luchtlagen, die in de kussens zijn opgesloten. Het warmteverlies naar onderen wordt vrijwel volledig geblokkeerd. De vloer kan eindelijk de warmte accumuleren, die het uit de kamer krijgt. Het effect is zelfs nog merkbaar bij woningen die bij de nieuwbouw al een laag isolatie hebben gekregen. De gebruikelijke isolatiematerialen kunnen een warmtestroom alleen maar afremmen, omdat ze zijn gebaseerd op het principe van de warmteweerstand. Een van de nadelen van de warmteweerstand is dat voor iedere halvering van de warmtestroom een verdubbeling van de dikte nodig is, waardoor het volume enorm toeneemt, met alle nadelen van dien. De thermoskussens isoleren volgens het principe van een thermische condensator dat bij transport en opslag helemaal geen ruimte inneemt.

Gering transportvolume

Het geringe transport volume is te danken aan het feit dat de lucht pas op de plaats van bestemming wordt ingepakt. Nederlanders nemen het mee achter in de auto, in de trein of in het vliegtuig naar hun woning of familie in Frankrijk, Suriname, Turkije, Marokko etc.

Ook het materiaalgebruik is met 60 gram per m² extreem laag. De totale milieubelasting is mede daardoor uitzonderlijk lager dan die van andere isolatiematerialen, zelfs wanneer deze gebaseerd zijn op natuurlijke grondstoffen. Uit het materiaal komen geen giftige gassen, irriterende vezeltjes of stof en het is daardoor prettig boven het hoofd te verwerken in vaak krappe kruipruimtes. Mede dankzij het geringe transportvolume kan het nog succesvol worden aangebracht in kruipruimtes, waar andere producten al lang niet meer toepasbaar zijn. Dankzij het compacte en schone materiaal ondervinden bewoners maar weinig overlast van de werkzaamheden.

Energiebesparing

De energiebesparing met Thermoskussens is vele malen hoger dan van andere vloerisolaties omdat de vloer veel warmer wordt, 's ochtends sneller is opgewarmd en 's nachts veel langzamer afkoelt. De behoefte aan extra warmte is daardoor veel lager. Je hebt al een behaaglijker wooncomfort bij een lagere binnentemperatuur. Daarbij kan de thermostaat 's ochtends later worden ingeschakeld en 's avonds eerder worden teruggezet. Door actief op deze veranderingen in te spelen, is bij veel woningtypes een gemiddelde besparing van 20% haalbaar. Dit besparingscijfer kan nog fors worden opgekrikt door ook de buizen van de cv onder de vloer te isoleren en de radiatoren te voorzien van radiatorfolie. In tegenstelling tot de oude radiatorfolie komt deze folie niet op de muur maar op de achterkant van de radiator zelf. Deze in Nederland ontwikkelde folie voorkomt de uitstraling van warmte naar de koude buitenmuren en doet zo onzichtbaar zijn energiebesparend werk. Deze aanpak is effectiever en duurzamer dan de folie op de muur. Er is minder materiaal nodig en dankzij de warmtebestendige tape laat de folie niet voortdurend los.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in