Financiele aspecten

NBB vraagt voorzichtigheid met hypotheekleningen

De Nationale Bank (NBB) roept de Belgische banken op om waakzaam te zijn bij het toekennen van hypotheekleningen. Een vastgoedbubbel zoals in Spanje dreigt niet meteen, maar de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt zijn de laatste jaren zeer sterk gestegen en er kan overwaardering zijn. De NBB lanceerde de oproep tijdens een presentatie van een rapport over de Belgische vastgoedmarkt.
De analyse van de Nationale Bank over woninghypotheken geeft aan dat banken maar beter verhoogde waakzaamheid aan de dag leggen om conservatieve kredietvoorwaarden te blijven verzekeren. Waar nodig moeten de voorwaarden versterkt worden, luidt het. NBB-gouverneur Luc Coene wees er wel op dat de vastgoedprijzen begin dit jaar een daling hebben ingezet, waardoor hij geen grote problemen verwacht.

Spaargeld

Vraag is of iedereen zijn lening nog zal kunnen terugbetalen. De Nationale Bank stuurt op dat vlak een geruststellende boodschap uit. Het verschil tussen het beschikbare inkomen en de terugbetaling van de lening zit op een aanvaardbaar niveau. Bovendien zitten de Belgen op een enorme berg spaargeld. Ook de ratio hypotheeklening tegenover de waarde van het goed ligt op een geruststellend niveau. "Nu zijn er geen grote problemen, maar mocht de werkloosheid toenemen dan kan er voor verschillende mensen een probleem ontstaan", verklaarde directeur Mathias Dewatripont van de NBB.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in