Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

isoleren - Na isoleren van de spouw

Nieuwbouwwoningen zijn vandaag almaar energiezuiniger. Dat staat in schril contrast met het bestaande woningpatrimonium dat vaak niet of ondermaats is geïsoleerd. Eigenaars van dergelijke woningen die ook energiezuinig willen werken, kunnen hun woning na-isoleren. Naast het dak kan ook de spouw een navulling met isolatie krijgen.

Werkwijze na-isoleren spouw

  • Alvorens de spouw geïnjecteerd kan worden, zal de specialist de muur inspecteren en beoordelen of de spouwmuur geschikt is voor een navulling
  • Vervolgens worden gaten geboord in een rastervorm
  • Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal onder druk in de spouwmuur ingebracht
  • Tot slot wordt de gaten in de voegen gedicht en geeft de specialist de bewoners de nodige informatie

Voordelen na-isoleren van de spouw

Snel

Na-isoleren van de spouwmuur is een snelle en eenvoudige manier van isoleren zonder gevolgen voor de afwerking van de woning. Het na-isoleren is doorgaans op één dag voltooid

Goedkoop

Een navulling van de spouw kost gemiddeld 20 à 25 euro per vierkante meter. De exacte prijs is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de spouwdikte (isolatiedikte).

Luchtdichtheid

Een ander voordeel van een navulling van de spouw is een verbeterde luchtdichtheid van de woning. Uit dezelfde studie van het WTCB en Universiteit Gent blijkt dat de luchtheid met 5 tot 20% kan verbeteren. Een gevolg hiervan is het toenemende belang van een goede ventilatie of verluchting van de woning.
 

Resultaat na-isolatie spouw

Het uiteindelijke resultaat van de ingreep is afhankelijk van het type metselwerk waarin de woning is opgetrokken, de breedte van de spouw en de lambdawaarde van het gekozen isolatiemateriaal. Uit onderzoeken van het WTCB en de Universiteit Gent blijkt dat de warmteverliezen met een factor 2 à 3 dalen na een spouwvulling.
De isolatie-ingreep heeft verder gunstige gevolgen op het K- en E-peil van de woningen.

Koudebruggen verminderen

Belangrijk om weten is dat koudebruggen in de gevel na een injectering van de spouw niet verdwijnen, maar dat hun gevolgen wel verminderen. Dit omdat de oppervlaktetemperatuur ter hoogte van de koudebrug stijgt en daardoor het risico op schimmel en condensatie afneemt. Voorwaarden zijn wel dat de isolatie goed is geplaatst en dat de gebruiksgewoonten in de woning niet veranderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in