N

n50-waarde

De maateenheid voor de luchtdichtheid van een woning. Dit is het aantal maal dat de lucht in een woning per uur wordt gewisseld bij een drukverschil van 50Pa. Die luchtwisseling wordt gegenereerd met een grote ventilator die in een deur wordt geplaatst, ook wel Blower Door test genoemd.

 

Nagalm

Nagalm of galm ontstaat door de weerkaatsing van geluiden tegen vlakken en objecten in een ruimte. Wanneer er weinig absorberende elementen in een ruimte zijn, heb je sneller last van nagalm. Nadelige gevolgen van nagalm zijn een slechte verstaanbaarheid, een te hoog geluidsniveau in de ruimte, desoriëntatie…

 
Natte cel

Verwijzing naar de badkamer

Natuurlijke grondstoffen

Natuurlijke grondstoffen zijn plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Synthetische (petrochemische) grondstoffen vallen hierbuiten.

Nokpan

Dit is de dakpan die de nok van het dak afsluit. 
 

Noor(d)s verband of Kettingverband

Elke laag in dit verband bestaat uit twee strekken en een kop. Als je de koppen in de muur van boven tot onder met een verticale lijn verbind, vormen ze een soort ketting. Elke oneven laag begint wel met een drieklezoor, gevolgd door een strek en een kop, waarna het ritme van twee strekken en koppen zich volledig herhaalt. Je eindigt de laag normaal ook met een drieklezoor.

 

Nulenergiewoning

Deze woning moet een passiefhuiscertificaat behalen en de energiebehoefte voor verwarming en koeling volledig dekken met alternatieve energie. Dit zijn alleszins de eisen die de federale overheid stelt om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering (10 jaar lang).
 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in