Monumentenstrijd

Na maanden van selectie, voorrondes en voorbereiding komt Monumentenstrijd vanaf half januari in zijn beslissende fase. Vijf weken lang stelt presentator Bruno Wyndaele samen met architectuurspecialisten Stijn Peeters en Sofie De Caigny in vijf programma's op Canvas (één per provincie) telkens drie genomineerde monumenten voor aan het publiek. Elk monument wordt in de strijd gesteund door een bekende meter of peter. Ook www.monumentenstrijd.be, en Radio 1 en Radio 2 zorgen voor een massale informatiecampagne over de genomineerde monumenten. Zo kan het publiek met kennis van zaken beslissen welke vijf monumenten (één per provincie) doorgaan naar de finale op 19 februari. De winnaars krijgen een flink bedrag uit het daarvoor speciaal opgerichte restauratiefonds van een miljoen euro. Monumentenstrijd op Canvas: vanaf maandag 15 januari om 20.50 u.

Wat is Monumentenstrijd?
Monumentenstrijd is een wedstrijd waarbij het publiek beslist welk waardevol historisch Vlaams erfgoed geld verdient voor restauratie en/of herbestemming. Met de organisatie van Monumentenstrijd wil de VRT extra belangstelling creëren voor ons cultureel en historisch erfgoed. De strijd begon in mei en wordt beslecht tijdens de finale van 19 februari 2007.

Wat voorafging
Midden mei 2006 lanceerden de organisatoren (VRT in samenwerking met de hele erfgoedsector) een oproep om projecten voor te leggen. Ongeveer 400 voorstellen werden ingediend. Uit die stapel weerhield het selectiecomité 30 dossiers, 6 uit elke provincie. Eind augustus werden die wereldkundig gemaakt. Na een eerste publieke stemronde, waarbij meer dan 100.000 keer werd gestemd, bleef nog de helft over: 3 per provincie. In november kreeg elk van die projecten een bekende peter en of meter die mee de strijd aangaat.

Wat komt
Vanaf 15 januari stelt Canvas elke week één provincie voor, met uitgebreide reportages over de drie genomineerde monumenten. Daarin wordt ruime aandacht geschonken aan hun geschiedenis, hun kunsthistorische, industrieel-archeologische en emotionele waarde. Monumentenstrijd nam twee specialisten onder de arm: architect Stijn Peeters en historica Sofie De Caigny, die elke site nauwgezet onderzoeken.

Presentator Bruno Wyndaele spreekt met de bezielers van de verschillende projecten en gidst de kijker door het programma. Want naast de reportages over de monumenten zelf besteedt Monumentenstrijd elke week ook aandacht aan markante verhalen uit de Vlaamse bouwgeschiedenis.

Monumentenstrijd is net als De Grootste Belg vorig jaar een breed crossmediaal project van de VRT. De radio mengt zich in de strijd met bijdragen op Radio 1 in de programma’s Wilde Geruchten en Neon. Ook Radio 2 volgt de monumentenstrijd op de voet. Heel veel informatie is verder te vinden op www.monumentenstrijd.be : een uitgebreide voorstelling van de monumenten en hun project, achtergrondinformatie, verhalen in de rand, dingen die het scherm niet haalden, de acties te lande en uiteraard de wedstrijd zelf, met onder meer alle praktische gegevens over de stemprocedure. Bovendien kunnen alle uitzendingen (radio en tv) herbeluisterd en –bekeken worden via de site.

Na de uitzending krijgen de kijkers, luisteraars, lezers zes dagen de tijd (van maandag na de uitzending tot zondagavond) om een stem uit te brengen op hun favoriete monument. Dat kan via de website, door te bellen naar een 0900-nummer en door te sms'en. Gedetailleerde informatie over de stemprocedure staat op www.monumentenstrijd.be Elke week gaat één monument door naar de finale. Nu al beginnen de monumenten hun achterban te mobiliseren met verschillende acties, waarbij de peters en meters van de monumenten vaak de boegbeelden zijn. De prijzenpot is dan ook de moeite waard. Het oorspronkelijke bedrag van het restauratiefonds, dat bijeen werd gebracht door verschillende sponsors (Nationale Loterij, Fortis en WTCB), werd door minister Van Mechelen verdubbeld tot een miljoen euro!

De finale, waarbij per provincie één monument zal zijn vertegenwoordigd, wordt uitgezonden op 19 februari. Dan krijgt iedereen nog één keer de kans zijn troeven op tafel te gooien vooraleer de kijker beslist wie het meest het geld verdient. De winnaar wordt rechtstreeks bekendgemaakt en krijgt de nodige middelen voor zijn project, maar ook de andere finalisten krijgen steun uit het fonds.

Uitzendingen
- Uitzending van 15 januari: Provincie Antwerpen
- Uitzending van 22 januari
- Uitzending van 29 januari
- Uitzending van 5 februari
- Uitzending van 12 februari
- Uitzending van 19 februari: de finale

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in