Financiele aspecten

Minder leningen toegekend in derde kwartaal

De Belgische banksector heeft in het derde kwartaal minder hypothecaire leningen toegekend dan in dezelfde periode in 2011. Sectorfederatie Febelfin wijst er wel op dat 2010 en 2011 "uitzonderlijke jaren" waren. De hypothecaire kredietverlening bevindt zich in het derde kwart nog steeds boven het niveau van 2009, klinkt het.
Het aantal kredietaanvragen daalde met 25,5 procent, het aantal verstrekte kredieten iets meer (-26,7%). Ook de onderliggende bedragen van zowel de aangevraagde als toegekende kredieten daalde, respectievelijk met 7 en 5,3 procent, zo tonen de statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), een lid van Febelfin, aan.

140 000 euro

Er werden bijna 51.000 kredieten toegekend voor een totaal bedrag van bijna 6 miljard euro. Het aantal kredieten voor aankoop van een woning daalde overigens maar 5 procent. Voor renovatie lag het aantal kredieten meer dan de helft lager, voor bouw 22 procent lager. Het gemiddelde ontleende bedrag voor aankoop van een woning steeg tot bijna 140 000 euro.

Stimuli

Febelfin wijt de daling van het aantal aangevraagde en verstrekte kredieten "in belangrijke mate" aan de afschaffing eind vorig jaar van "een aantal stimuli voor de renovatiemarkt", bijvoorbeeld de investeringsaftrek voor energiebesparende ingrepen. Al speelt ook de huidige economische toestand een rol.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in