Financiele aspecten

Minder aanvragen hypothecair krediet door stijgende rente

Door de stijgende rentevoeten sluiten steeds minder mensen een hypothecair krediet af. Begin 2006 steeg de markt nog, maar vanaf de tweede helft van vorig jaar werd een steeds sterkere daling vastgesteld. In het laatste kwartaal lag het aantal aanvragen zelfs een kwart lager dan in dezelfde periode in 2005. Het gemiddelde bedrag van een krediet bereikte de 100.000 euro.


Ommekeer

De jaarcijfers van de hypothecaire kredieten lijken nog mee te vallen, met een daling van het aantal afgesloten kredieten (exclusief herfinancieringen) met 3 procent. Het totale bedrag van de overeenkomsten steeg ten aanzien van 2005 nog met 4,7 procent. Ze verbergen echter een hele ommekeer vanaf de tweede jaarhelft, in een markt die de laatste jaren steevast groeide. Zo was er tijdens het eerste trimester nog een aanzienlijke stijging ten aanzien van het eerste trimester van 2005, zowel in aantal afgesloten hypothecaire kredieten (+19 procent) als in bedrag (+30 procent). In het tweede trimester vertraagde de groei tot respectievelijk +1,5 procent en +11 procent. Vanaf het derde trimester was er een daling (-10 procent en -4 procent), die in de laatste drie maanden versnelde tot -17 procent en -12 procent.


Dalende tendens

In het begin van 2007 zal de dalende tendens zich vermoedelijk voortzetten. Het aantal aanvragen lag tijdens de laatste maanden van vorig jaar immers 25 procent lager dan in dezelfde periode in 2005. De woonkredieten worden pas enkele maanden na de aanvragen gerealiseerd, legt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) uit. De ommekeer is volgens de BVK te wijten aan "de stijging van de rentevoeten" en ligt in lijn met de "beginnende verzadiging van de vastgoedmarkt". De beroepsvereniging verwacht voor heel 2007 "maximum een stabilisatie" van het aantal hypothecaire kredieten. "Veel zal afhangen van de rentevoeten", zo luidt het.


Vaste rentevoet

Nog onder invloed van de gestegen rentevoeten bereikten de kredieten met vaste rentevoet in 2006 meer dan 78 procent, het hoogste peil in tien jaar. Het marktaandeel van de kredieten met variabele rente viel terug van 50 procent tot 6,6 procent.


Minder herfinancieringen

In totaal - de herfinancieringen wel inbegrepen - werden in 2006 ongeveer 230.000 contracten afgesloten voor een totaalbedrag van 22,9 miljard euro. Er waren bijna 50 procent minder herfinancieringen (23.500) dan in 2005. De meeste kredieten waren bestemd voor aankoop (42,6 procent). Het marktaandeel bouw bedroeg 15,3 procent. De kredieten voor verbouwingen stegen voor het vierde jaar op rij en kwamen uit op 20 procent. Sinds 2003 worden er meer kredieten afgesloten voor verbouwingen dan voor bouw, aldus de BVK.


Gemiddeld bedrag

Sinds 2000 steeg het gemiddelde bedrag van hypothecaire kredieten met bijna 50 procent. In 2006 bereikte het 100.000 euro.

Bronnen: belga, Het Laatste Nieuws (februari 2007)
 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in