Mijn Huis Mijn Architect: Een huis met vele gezichten

Het huis met de vele vergezichten en binnenzichten, zo kan deze woning aan de spuikom van Oostende best omschreven worden. Op een hoekperceel van amper 130 m² ontwierp de Brugse architect Thomas Coucke een moderne woning met veel licht en ruimte. In het weekend van 27 en 28 september is de woning te bezichtigen tijdens het negende opendeurweekend ‘Mijn Huis Mijn Architect’.

De woning aan de Aimé Liebaertstraat 82 in Oostende breekt in alle opzichten met de traditionele woningbouw die deze omgeving rijk is. Het opzet van de architect was om de rustgevende vergezichten op het water in de woning te betrekken. De interactie tussen de binnen- en de buitenruimte werd als prioritair gezien. Om dat effect te bereiken, kreeg het huis een trechtervormige opening die het perspectief van het zicht naar het water versterkt. Op die manier wordt het licht ook binnengezogen in de woning.


Vuurtoren

Aan de kant van de straat kreeg de woning een meer gesloten karakter, waardoor de openheid naar het water benadrukt wordt en het zicht geleid wordt naar buiten. Overal in huis heb je door het creatieve ontwerp zicht op het water of op de vuurtoren van Oostende.
Omdat het huis op een hoek ligt, zou een tuin zich altijd ingesloten bevinden tussen hoge tuinmuren. Het idee van één tuin als buitenruimte werd daarom ingeruild voor vijf buitenruimtes, elk opnieuw met fantastische uitzichten.


Scenografie

In de woning combineerde de architect materialen als beton en eik voor de vloer. Centraal in het interieur staat een betonnen wand, die de aandacht naar zich toe zuigt omdat hij gebogen is. Dat effect werd verkregen door middel van een houten bekisting. De naden en nerven van het hout werden zichtbaar gelaten, waardoor de muur een levendige toets krijgt, en het gebruik van hout elders in het huis erin gereflecteerd lijkt te zijn.
In de wand werden ook de betonnen treden van de trap verankerd, waardoor ze lijken te zweven in de ruimte. Een opening in de wand geeft een speelse inkijk op de keuken, nog een knap staaltje van de goed doordachte scenografie in de woning.


Kap als zonnewering

Het licht wordt in elke kamer zoveel mogelijk naar binnen gezogen door het gebruik van grote raampartijen, ook aan de zuidkant van de woning. Om te beletten dat de zon in volle zomer de woning te veel opwarmt, beschermt de kap van de trechter deze raampartij. Tijdens de wintermaanden worden de zonnestralen echter wel binnengelaten, doordat de zon dan lager aan de horizon staat.


Opendeurweekend

Tijdens ‘Mijn Huis Mijn Architect’, in het weekend van 27 en 28 september, kunnen verspreid over heel België meer dan 220 realisaties van architecten van binnen en van buiten uit bekeken worden. Voor bouwheren is dit hét evenement bij uitstek om inspiratie op te doen over hedendaagse architectuur voor particulier wonen. De deelnemende architecten leggen twee dagen lang tussen 14 en 18 uur uit hoe hun project tot stand kwam en vertellen graag wat u bij de realisatie van uw droomproject van hen mag verwachten. De lijst met alle deelnemende woningen, verdeeld over alle Belgische provincies, kan u terugvinden op de website van ‘Mijn Huis Mijn Architect’. Via deze website is het ook mogelijk om een catalogus te bestellen met beschrijving en fotomateriaal van alle woningen die tijdens dit weekend de deuren openstellen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in