Financiele aspecten

Meise subsidieert luchtdichtheidstest

Meise pakt uit met een nieuw en uitgebreid subsidiereglement ter ondersteuning van energiebesparende maatregelen voor particulieren. De gemeente biedt als eerste lokale overheid een subsidie voor het uitvoeren van een luchtdichtheidsproef voor particuliere woningen aan.

Met de Trias Energetica in het achterhoofd werkte de dienst leefmilieu van de gemeente onder impuls van de schepen voor Leefmilieu en Duurzaamheid, mevrouw Marie-Jeanne Thaelemanseen resem ondersteunende maatregelen uit. Ze focussen op het besparen van het verbruik van primaire energie en duurzaam (ver)bouwen.

Minstens één onderdeel ervan mag gerust vooruitstrevend genoemd worden. Als eerste (lokale) overheid biedt de gemeente Meise een subsidie voor het uitvoeren van een luchtdichtheidsproef voor particuliere woningen aan. Hiermee wordt ook tegemoetgekomen aan de noden voor bouwers van passief- en lage energiewoningen.
 

Andere voordelen blijven

Het subsidiereglement voor dakisolatie, warmtepomp en zonneboiler blijft bestaan. De steun voor plaatsers van een fotovoltaïsch systeem wordt met €100 verlaagd tot €400 omwille van de almaar dalende installatieprijzen.

Verder wordt de subsidie voor een winddicht onderdak verhoogd, is er een nieuwe subsidie voor beglazing en muurisolatie. Wie zijn dak echter zeer goed isoleert en kiest voor nog betere beglazing ontvangt daarenboven een hogere tegemoetkoming. De plaatsing van muurisolatie en beglazing wordt wel enkel gesubsidieerd indien men aantoont dat men zijn dak al isoleerde.

Wie kiest voor dakisolatie, nieuw glas en/of muurisolatie kan ook nog €100 meer verdienen als hij een luchtdichtheidsproef laat uitvoeren en deze positief uitdraait. Normaalgezien zullen de aanvragen voor luchtdichtheid zich voornamelijk concentreren in het voor- en najaar omwille van het feit dat er telkens een verplicht thermografisch onderzoek van de woning mee gepaard moet gaan en enkel het stookseizoen hiervoor geschikt is. Dit onderzoek dient bovendien latente koudebruggen en luchtlekken aan te tonen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in